Categories
Analize

Teoria conspirației, sezonul de toamnă-iarnă

Sputnik preia, pe 2 septembrie, o serie de afirmații făcute de sociologul Mirel Palada pe Facebook, într-un mesaj de stare publicat pe 1 septembrie, și le structurează într-un material analitic semnat de Dragoș Dumitriu.

Cei doi autori prezintă un scenariu de evoluție a evenimentelor, în lunile de toamnă și iarnă, în care populația României va fi supusă unui regim dur de control, fiind reinstituită starea de urgență. Aceste acțiuni ar urma să fie puse în practică ”la ordinul” structurilor europene și, în primul rând, al Angelei Merkel. Relaxarea măsurilor de combatere a pandemiei, din lunile de vară, este comparată cu retragerea soldaților în spatele frontului, în timpul unui război, pentru a se odihni și a se pregăti pentru o nouă dislocare pe linia focului. Autoritățile sunt desemnate ”stăpânirea nazisto-perfectă”, iar stilul narațiunii este unul extrem de acid, cinic și superior. Klaus Iohannis este acuzat că și-ar fi declarat deja intenția de a reinstitui starea de urgență.

Teza generală de manipulare pe care își construiește mesajul Mirel Palada este că ar exista o conjurație între autoritățile din toată lumea ca să utilizeze pandemia în scopul instituirii unui control de tip totalitar asupra societății. Variațiile acestei teze ajung, uneori, până la negarea deplină a existenței pandemiei și virusului SARS-Cov-2, considerat o ficțiune inventată de autorități pentru a justifica introducerea măsurilor de control social. Autorul perpetuează, cu bună știință, niște speculații din teoria conspirației pentru care nu există nicio dovadă, însă care induc în eroare și creează sentimente de panică în rândurile populației. În recentele sale declarații de presă, Klaus Iohannis nu putea să nu ia în calcul varianta reinstituirii stării de urgență, dacă, în condițiile unui al doilea val al pandemiei, situația o va impune. Niște măsuri absolut normale de a minimiza răspândirea unui virus cu mortalitate dovedită de zece ori mai mare decât a gripei sunt demonizate sistematic cu scopul de a torpila eforturile autorităților.

Autor: Dan NICU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *