Categories
Analize

Știrile false, de la unealtă a dezinformării la element al panicării

Știrile false prind din ce în ce mai mult avânt în perioada pandemiei cu noul coronavirus, inclusiv în mediul politic.

Spre exemplu,  eurodeputatul Rareș Bogdan a postat pe pagina sa de Facebook o informație despre un vaccin miraculos și rapid împotriva COVID-19.

Concret, acesta a anunţat online un tratament care vindecă pacienţii infectați cu noul coronavirusm, în doar ore de la administrare. Rareş Bogdan a preluat și postat anunțul deși nu fusese confirmat de vreo autoritate în domeniu. Abia după ce a primit o serie de critici privind faptul că dezinformează și răspândește fake-news, europarlamentarul a șters postarea.

Sursa foto: Libertatea

Mesajul postat era, potrivit Libertatea, următorul: „VESTE EXTRAORDINARÃ !!! Tratamentul împotriva virusului Covid19 se pare ca este gata ! Capabil să vindece pacientul în termen de 3 ore de la injectare. Donald Trump a anunţat că Roche Medical Company va lansa tratamentul duminica viitoare, iar milioane de doze sunt gata! Descoperirea aparţine lui Didier Raoult. Este un biolog francez şi director al spitalului Institutului Mediteranean de Infectologie din Marsilia. Este considerat lider în studiile bolilor infecţioase din lume.”

Informaţia  a fost văzută de sute de persoane și preluată pe diverse rețele de socializare. De fapt, anunțul era un fake news. Într-un filmuleț pe Youtube postat de către Casa Albă se aude clar că Trump nu menţionează că un vaccin împotriva COVID-19 ar fi gata de a fi administrat.

În plus, Matt Sause, CEO şi preşedinte al Roche American de Nord, mulţumeşte autorităţilor de reglementare din Statele Unite pentru aprobarea testelor privind noul coronavirus derulate de către compania sa, şi precizează faptul că lucrează cu agenţiile federale pentru a livra testele pacienţilor la nivel naţional. Compania a susţinut că testele pot oferi rezultate în trei ore şi jumătate.


Epidemie de fake news

Nu doar unii politicieni preiau și distribuie știri false, ci și o parte dintre agențiile de presă, fie că presupune anunțuri din partea Ministerul Educației și Cercetării (MEC), fie știri despre noul coronavirus.

Spre exemplu, la începutul lunii aprilie a circulat în spațiul public un comunicat de presă emis de către MEC privind structura modificată a anului școlar, aceasta fiind distribuită pe grupurile de WhatssApp ale părinților și cadrelor didactice. Potrivit ordinului fals, cursurile ar fi urmat să se reia în perioada 6 aprilie – 24 iunie 2020, veste ce i-a contrariat pe dascăli și i-a speriat pe elevi și studenți, dar și pe părinții acestora.

Reprezentanții ministerului au dezmințit însă știrea.

„Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale și vă asigurăm că Ministerul Educației și Cercetării va informa în mod oficial în legatura cu deciziile ce urmează a fi luate. Așa cum se cunoaște, aceste decizii depind de evoluția pandemiei generate de coronavirus/COVID-19”, a precizat MEC, într-un comunicat de presă. Știrea falsă a avut la bază un fals ordin de ministru, care are inclusiv semnătura și ștampila ministrului.

O altă știre legată de noul coronavirus aparține site-ului Sputnik, unde, pe 10 aprilie, îi notifica pe cititorii abonați că „astăzi (n.r. 10 aprilie) oamenii de știință au confirmat experimental că dangătul de clopot distruge virusurile gripale, hepatice, tifoide, a scarlatinei și altor agenți patogeni ai infecțiilor, are un efect dăunător asupra celulor canceroase, contribuie la revigorarea organismului chiar și în condiții de alimentație insuficientă”. Inițial, fake-news-ul fusese postat pe site-ul religios poruncaiubirii.agaton.ro.

Prin urmare, autoritățile reiterează rugămintea ca oamenii să se informeze privind epidemia de COVID-19 și măsurile aferente, doar din surse sigure, de pe site-ul www.știrioficiale.ro.

Autor: Simona Maria Chirciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *