Categories
Analize Video

Prea multe filme cu subiect apocaliptic dăunează percepției realității

Pandemia SARS-Cov-2 a declanșat reacții dintre cele mai diverse, la fel ca orice eveniment cu anvergură globală. Unele dintre aceste reacții pot fi analizate prin prisma teoriilor conspirației privind intenția ”cuiva”, a unei „oculte”, de a provoca evoluții sociale menite să-i arunce pe toți oamenii sub controlul unui grup restrâns de emanați, eventual a ”guvernului mondial”.

Din această categorie, a teoriilor conspirației privind coronavirusul de tip nou fac parte și reacțiile exprimate într-un talk-show de televiziune și publicate într-un material. Potrivit acestor reacții, „Cineva sau ceva a hotărât să ne omoare civilizația. Este doar un pretext al unei tâmpiri organizate. Nu pot să sufăr această botniță care mi se pune și cu care sunt obligat să umblu pe stradă.”. Această ”omorâre a civilizației” apare în diverse combinații și proporții în ultimele luni, în special în combinație cu teoriile conspirației privind antenele 5G și microcipurile inventate de Bill Gates și inoculate oamenilor prin intermediul vaccinurilor anti-coronavirus, pentru a putea ulterior asigura controlul de la distanță al minților umane prin intermediul releurilor 5G care activează microcipurile din creier. Un scenariu care l-ar face să pălească de invidie până și pe cel mai bun scriitor de Science Fiction este prezentat în 2020 ca fiind cât se poate de real, asta chiar dacă atât Bill Gates cât și experții în telecomunicații au dezmințit în repetate rânduri și cu probe științifice irevocabile aceste scenarii. Problema ar putea fi tocmai omniprezența unor asemenea scenarii apocaliptice în cultura de masă a secolelor XX și XXI, filmele, cărțile cu scenarii apocaliptice fiind la ordinea zilei.

Astfel, o pandemie precum au mai existat în istoria omenirii este privită acum de producătorii narativelor și mesajelor menționate anterior drept un eveniment apocaliptic în care oamenii sunt puși în pericol și ar trebui să se apere. De ce, de cine, și ce reprezintă acea amenințare? La aceste întrebări fie nu primim niciun răspuns, fie ni se răspunde cu construcții absolut necredibile, precum cele menționate.

Uniunea Europeană și autoritățile sunt de vină pentru toate

Un alt narativ utilizat frecvent de la începutul pandemiei de coronavirus este ”Uniunea Europeană este de vină” – pentru o serie întreagă de probleme, începând de la ”ajutorul insuficient” oferit statelor, la început în comparație cu ajutorul oferit de China și Rusia, și terminând cu ”incapacitatea” de a oferi un vaccin – din nou, în comparație cel puțin cu Rusia, care are propriul vaccin. Iată că în ultimul timp, în campania de etichetare a Uniunii Europene și autorităților române intervin tot mai multe voci de celebrități din diferite domenii, inclusiv show-biz, care emit sentințe de genul ”Uniunea Europeană e un eșec după părerea mea. Când a fost acum sa închidem, am închis fiecare pentru țara noastră.” Aceleași persoane consideră că știu cum se dezvoltă și cum acționează maladia: ”Virusul nu te omoară așa… nu e letal.” Din păcate, desemnarea virusului ca nefiind letal a condus la moartea a foarte mulți oameni care nu și-au luat măsuri de protecție. De asemenea, starea de urgență sau de alertă ar fi gândite exclusiv pentru a îmbogăți câteva persoane, nu pentru protecția populației: „E miza să există starea asta în care se pot achiziționa tot felul de drăcii fără licitație, și poliția e mulțumită că e lumea liniștită. Unii stau acasă, primesc o parte din salariu. Le doresc însă românilor să gândească cu mintea lor”.

Acest clișeu – ”gândește cu mintea ta” este folosit în cadrul manipulării pentru a-i inocula țintei neîncrederea în mesajele oficiale și a o face să aibă încredere în mesajele ”alternative” care de cele mai multe ori alunecă în teoriile conspirației.

Conspirația dusă la paroxism: vaccinul anti-Covid ca experiment global, oamenii pe post de cobai. Și Bill Gates.

Pe anumite portaluri a început să apară o scrisoare foarte emoționantă a unui așa-zis ”cercetător român la Cornell”, semnată ”fizician Felicia M.”, în care două companii americane de biotehnologii, Moderna și Invio, sunt acuzate că pregătesc un așa-zis ”modificator genetic” pe post de vaccin anti-Covid, și că acesta ar urma să fie administrat pe cale aeriană, ca un aerosol, și să asigure posibilitatea desfășurării de experimente medicale la nivel global pentru industria pharma. De asemenea, se ilustrează scenariul exterminării în masă a majorității populației Pământului: ”Componentele active sunt pe același principiu de modificări, practic e mutilare genetică cu random effects (efecte aleatoare), deci din 8 miliarde de oameni pot să moară 6 miliarde, din cei care rămân pot să fie în proporție de 60% foarte bolnavi și poate 1-3% să fie viabili pe un termen de viață mai lung, deci am dat un exemplu, adică orice poate să iasă de aici. Și în momentul în care viețile oamenilor nu mai contează, cum e în momentul de față, lagărul nazisto-farma, România cu atât mai mult nu va conta.”

Așa-zisa scrisoare are un stil destul de neclar și lucrurile nu sunt expuse într-o consecutivitate logică, ci aruncate în mod haotic. La fel ca în majoritatea producțiilor de acest gen, nu ni se explică de ce ar vrea cei din industria farmaceutică să măcelărească miliarde de oameni. Și, evident, cele două companii trebuiau să fie finanțate de nimeni altcineva decât Bill Gates, pentru că altfel pur și simplu nu se putea. Una dintre cele două, potrivit scrisorii, ar fi fost pe punctul să dea faliment anul trecut însăa fost salvată cu bani de Bill Gates.

Toate aceste mesaje apar din nevoia oamenilor de a își satisface nevoia de suspans, de aventură, de cunoaștere a ”necunoscutului”, senzații și sentimente cultivate de cultura de masă contemporană. Doar că există consecințe – aceste dorințe sunt preluate adesea de puteri ostile care le speculează pentru a crea curente de opinie care lovesc în stabilitatea instituțiilor și societății noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *