Categories
Analize Video

Pandemie, ştiri false şi ocultism

Pandemia creată de către Covid-19 a creat o adevărată infodemie, fiecare dintre noi fiind puşi în faţa unui aflux masiv de informaţii privind efectele create de actualul virus precum şi modalităţile de răspuns în faţa acestuia.

Acest context a creat terenul fertil pentru promovarea ştirilor false şi a dezinformării, fiind promovate o serie de narative care induc teama în rândul cetăţenilor, scăzând totodată gradul de încredere al acestora în rândul autorităţilor.

Evident, spaţiul media din România nu este ferit de asemenea provocări, NewsInt prin proiectul Check Media expunând câteva cazuri identificate în ultima perioadă.

Coronavirus, alarmă falsă: dacă o idee vine din Germania, nu este automat adevărată

Un portal românesc publica, pe 2 septembrie, un material în care descriu pe scurt starea la zi a eforturilor de creare a unui vaccin împotriva virusului SARS-Cov-2, după care prezintă o carte scrisă în Germania de doi autori care pretind că populația umană nu are nevoie de vreun vaccin împotriva virusului, deoarece ar fi deja imună la acesta.

Cartea despre care este vorba în material se numește ”Corona Fehlalarm” (Corona: Alarmă falsă), a fost publicată în iunie, în Germania, iar autorii ei sunt Sucharit Bhakdi și Karina Reiss. Pe scurt, cartea afirmă că ”noile vaccinuri bazate pe gene sunt foarte periculoase”, iar ”vaccinurile disponibile împotriva Covid-19 (e vorba despre cele care încă se află în plin proces de elaborare? n.n.) nu au fost supuse unor teste preclinice suficiente”.  Potrivit autorilor, imunitatea la Covid-19 s-ar baza pe mecanisme naturale care fac ineficientă utilizarea unui vaccin. Astfel, autorii pretind că elaborarea unui vaccin și vaccinarea în masă nu ar fi utilă, deoarece ”o mare parte a populației este deja suficient de imunizată.”

Problema cu respectiva carte este că nu există nicio cale de a verifica, din surse științifice independente, veridicitatea celor afirmate. În același timp, cel puțin unul dintre autorii ei, Sucharit Bhakdi, a fost deja sursa unor afirmații extrem de controversate despre Covid-19, care negau pericolul provocat de acesta. În martie-aprilie, canalul său de Youtube a fost preluat de sute de site-uri care răspândeau ”puncte de vedere alternative”, iar numele său este, în prezent, asociat cu teoriile conspirațiilor privind coronavirusul.

De asemenea, portalul gandeste.org pretinde, în articolul său, că volumul ”Corona Fehlalarm” s-a vândut în 2 milioane de exemplare. Potrivit informațiilor pe care le-am găsit în alte surse, cifra este de zece ori mai mică.

Avem de a face, și în acest caz, cu reciclarea periodică a unor teze neverificabile despre coronavirus, utilizate pe larg de adepții teoriilor conspirațiilor pentru a-și fundamenta opiniile.

Un alt site ”reciclează”, în august, o declarație a lui Arafat din mai

Un portal online publică, pe 31 august, un material sub titlul: ”Arafat, avertisment pentru români! “Este foarte important!” O nouă boală ne ameninţă din toamnă”. Subiectul materialului constă din prezentarea unei ”previziuni sumbre” făcute de Raed Arafat, aceea că din toamnă o nouă boală ar urma să apară și să-i amenințe pe români.

Declarația lui Raed Arafat este veridică. Întrebat dacă virusul moare odată cu venirea căldurii, el a spus: „De murit nu. E posibil să se piardă din puterea transmiterii, dar încă nu știm până nu vedem acest lucru …Sunt mai mulți colegi care au opinia că în timpul verii e posibil să avem o scădere, dar la toamnă concomitent cu gripă o să înceapă să crească. (…) Cred că acum este mult mai importantă vaccinarea antigripală decât înainte. Măcar te protejezi împotriva uneia dintre cele două rele, care vor fi gripă și covid.”

Cea mai importantă problemă cu articolul amintit  este că reciclează, pe 31 august, o declarație pe care Raed Arafat a făcut-o, fiind invitat la o emisiune tv, pe data de 6 mai. Autorul ”Gabriel Răzvan” nu specifică acest lucru, inducând falsa impresie că ar fi vorba despre o declarație făcută în aceste zile.

Apoi, așa-zisa știre de pe Online Report manipulează prin exagerarea și ambiguizarea unuia dintre detaliile declarației doctorului Arafat. Astfel, acea ”nouă boală” care amenință România din toamnă poate părea una cel puțin la fel de gravă precum coronavirusul Covid-19, însă din declarație vedem că este vorba doar despre gripa sezonieră. Care, ipotetic, ar putea crea un fond de creștere a incidenței infectării cu Covid-19, însă e important de notat că Raed Arafat avansează o ipoteză de lucru a medicilor, nu o certitudine, precum o prezintă textul de pe Online Report.

Avem de a face cu un titlu menit să acumuleze cât mai multe vizite, prin alarmismul său exagerat, adică o tipică știre de clickbait, însă una care reciclează o declarație veche de patru luni.

Doctorul Fauci și ”medicamentul-minune” pe care nu vrea să-l dea lumii

Pe 30 august, un al portal media publică un material în care relatează despre o scrisoare deschisă adresată de ”trei medici americani celebri” doctorului Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase din SUA.

În scrisoarea lor, cei trei îl acuză pe Fauci că ar fi depus toate eforturile pentru a sista un tratament considerat de ei a fi eficient împotriva Covid-19, în speță, hidroxiclorochina, un medicament folosit împotriva malariei. Ei îi cer să autorizeze folosirea unui ”cocktail” de hidroxiclorochină, zinc și azitromicină pentru a trata afecțiunea provocată de noul coronavirus.

Această scrisoare deschisă se înscrie în eforturile de a-l denigra pe Anthony Fauci, depuse de adepții ”punctelor de vedere alternative” încă de la începutul pandemiei. Autoritățile americane au retras autorizația de urgență acordată mixturii bazate pe hidroxiclorochină, după ce o serie de studii de amploare, cu control placebo, au infirmat ipoteza avansată în martie-aprilie, că hidroxiclorochina ar fi eficientă în tratamentul împotriva Covid-19. Această ipoteză fusese avansată în limitele unor studii mici și fără un suport empiric suficient. De asemenea, ultimele studii au demonstrat ceea ce se cunoștea și înainte despre hidroxiclorochină. La unii pacienți, acest medicament poate provoca slăbirea mușchilor, aritmie cardiacă mergând până la atacuri de cord.

Este simptomatic că, în concluzia scrisorii lor, cei trei semnatari afirmă: ”Adulții trebuie să reia munca și tinerii noștri trebuie să revină la școală. Blocarea Americii în așteptarea unui vaccin imperfect a făcut mult mai multe daune americanilor decât coronavirus-ului.” Toate eforturile de a demonstra validitatea anumitor afirmații științifice în dauna altora se reduce, astfel, la un interes politic concret: anularea tuturor măsurilor de protecție împtriva coronavirusului, considerate de adepții teoriilor conspirațiilor drept tentative de a impune controlul asupra societății de către o cabală care, de multe ori, coincide în narativele acestora cu teorii mai vechi, ante-coronavirus, precum ”masoni”, ”trilaterala”, ”Rotschild”, etc. Redacția Qmagazine pune și ea gaz pe foc. În prezentarea scrisorii, aceasta afirmă: ”Fiecare întrebare (din scrisoare, n.n.) arată, în sine, că pandemia pe care o trăim poate ascunde și altceva decât un virus care se răspândește.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *