Categories
Analize Video

Nedumerire pe bulevardul Kiseleff: România consideră Rusia o amenințare la adresa propriei securități

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, a ținut un discurs cu ocazia zilei diplomatului rus. Regăsim discursul publicat integral în presa propagandistică rusă de limbă română.

Discursul ne interesează din perspectiva evaluării pe care o dă șeful misiunii diplomatice rusești relațiilor țării sale cu România. În opinia sa, „relațiile cu România nu demonstrează o dinamică pozitivă” iar de vină pentru această situație ar fi tot țara noastră care s-ar face vinovată în fața Moscovei de adoptarea unei noi Strategii Naționale în domeniul Apărării, care declară Rusia ca fiind principala amenințare la adresa securității în zona Mării Negre, și pentru care Rusia nu ar fi primit ”nici un fel de argumente și fapte convingătoare care să justifice un astfel de curs al Bucureștiului”. Kuzmin deplânge deteriorarea relațiilor cu UE și statele ei membre în urma ”așa-zisei otrăviri a lui Navalnîi”. În opinia diplomatului rus, chiar dacă din partea Moscovei există o ”deschidere pentru dialog, nu vedem un feedback relevant din partea partenerilor români”.

Diplomatul Kuzmin adoptă una dintre tacticile utilizate pe larg în discursul rus de politică externă, una în care Moscova excelează – aceea de a o face pe niznaiul (”не знаю – ne znaiu – nu știu”) și de a părea nedumerit în mod sincer privind nedorința părții vizate de a fi ”prietenă” cu Rusia. Urmărind aceste cuvinte fără a cunoaște situația reală poți ajunge, într-adevăr, să te întrebi cum pot nerecunoscătorii de români să fie atât de inamicali la adresa rușilor care vin cu intenții atât de pozitive și cu dorința de a construi relații atât de strânse? În locul românilor putem pune orice popor din Europa Centrală și de Est – polonezi, cehi, chiar și ucraineni, mai nou.

De ce și-a permis România să spună în strategia ei de apărare națională că Rusia e o amenințare? Nu cumva pentru că înalți reprezentanți ai administrației de la Kremlin, și chiar președintele Putin personal, au făcut, periodic, declarații în care au amenințat țara noastră cu acțiuni militare în urma instalării și operaționalizării scutului defensiv anti-rachetă, în ciuda faptului că au primit de nenumărate ori explicații exhaustive cu privire la caracterul exclusiv defensiv al instalațiilor de la Deveselu, atât de la partea română, cât și de la SUA. Însă Rusia nu poate accepta ideea că își pierde, treptat, capacitatea de a amenința militar România și alte țări din zonă, de aceea reacționează bolnăvicios atunci când este pusă în fața faptului împlinit – după ce a atacat țări precum Georgia și Ucraina și amenință altele cu războiul, este logic ca unele țări din regiunea Mării Negre s-o desemneze ca amenințare de securitate.

Autor: Dan NICU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *