Categories
Analize

Demascarea unui fake news: Evreii nu mai susțin statul Israel

Recentul conflict dintre Israel și Hamas este instrumentalizat și în scop diversionist în societatea noastră acolo unde, în grupuri private ale diferitor rețele de socializare,  sunt promovate mai multe imagini foto însoțite de mesaje extremiste și  antisemite.

Membri NK arzând steagul Israelului

Narativul central, distribuit în special în rândul tinerilor, este că statul Israel este unul criminal iar o bună parte dintre evrei recunosc acest lucru, cerând desființarea sa. Sigur, societatea israeliană este destul de polarizată, lucru evidențiat și în incapacitatea perpetuă a partidelor politice de a forma o coaliție guvernamentală, subiect ce necesită chiar o analiză aparte.

Ca orice fake news bine gândit, manipularea pleacă de la o componentă adevărată, însăși imaginile foto, unele dintre ele care însoțesc acest text, nefiind trucate. Cu toate acestea, este departe de a fi adevărat că întreaga coeziune socială a evreilor este amenințată, punându-se sub semnul întrebării existența statală a Israelului.

Manifestații anti sioniste ale NK

Vorbim de o comunitate restrânsă a evreilor ultra-ortodoxi care se opun sionismului, cunoscuți ca Neturei Karta, a cărei traducere este Gardienii Cetății.

Cu un număr estimat între 100 și 7.000 de membri, Neturei Karta (NK) s-a format în perioada interbelică, atunci când Palestina se afla sub mandat britanic. După destrămarea Imperiului Otoman, odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, britanicilor le-a revenit responsabilitatea de a găsi un cămin pentru evreii din Europa, într-un context în care sentimentele antisemite erau într-o continuă creștere. Cum teritoriul palestinian de la acea dată reprezenta căminul ancestral evreiesc, exodul evreilor din Europa către Orientul Mijlociu a început  a avea loc, numărul acestora crescând constant. O mică parte a evreilor ultra-orodoxi, care aveau să fie apoi cunoscuți ca NK s-au opus oricărui proces de constituire a statului evreu.

Opoziția vine ca urmare a unei interpretări fundamentaliste a Talmudului, NK considerând că exilul poporului evreu vine ca urmare a păcatului pe care acesta l-a comis în fața lui Dumnezeu iar adevăratul stat al evreilor va fii înființat doar de către Mesia.

În consecință, poziția anti-sionistă a NK nu s-a schimbat de-a lungul timpului, deși unii membri au ajuns a se dezice de grupare ca urmare a numeroaselor declarații extremiste făcute de Neturei Karta de-a lungul timpului.

Deloc surprinzător, membrii NK au avut o serie de întâlniri oficiale chiar cu Mahmoud Ahmadinejad, fostul președinte iranian care amenința cu ștergerea de pe hartă a enității sioniste.

Autor: Razvan Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *