Categories
Analize

De la Sputnik la COVID. Cum se răspândesc dezinformările.

Platforma Sputnik.md publica în data de 10 august 2020 un articol sub  tendenţiosul titlu: Se putea fără ei?… NATO își bagă coada în Belarus, iar Aurescu e și el pe fază!, făcând trimitere la poziţia Alianţei, dar şi a României,  faţă de intervenţia violentă a forţelor de ordine din Minsk împotriva persoanelor care protestatau paşnic ca urmare a rezultatului contestabil al recentelor alegeri prezidenţiale.

În realitate, situaţia din Belarus nu se află pe agenda NATO, asta deşi textul încearcă a manipula cititorul încă din prima sa frază, unde se precizează: “Nu e clar ce legătură are această preocupare cu un stat care NU e membru sau partener NATO – iar ceea ce se petrece în Belarus NU interferează cu vreun stat NATO!”

Atenţia faţă de evenimentele derulate în Belarus este una justificată,  întrucât această ţară se regăseşte la graniţa estică a UE şi NATO şi poate deveni oricând un generator de insecuritate la adresa acestora, nu numai la adresa propriilor cetăţeni. Orice stat sau alianţă fie ea şi politică ori militară, îşi doreşte ca  imediata sa vecinătate să fie caracterizată prin stabilitate şi cooperare. Astfel, în acest sens, orice preocupare a NATO sau UE faţă de ceea ce se întâmplă în Belarus este una mai mult decât legitimă.

Dacă în prima sa parte textul doreşte să prezinte o imagine distorsionată a Alianţei Nord-Atlantice, în cea de-a doua parte Sputnik.md îşi asumă  să ironize în mod absolut gratuit poziţia unui oficial al statului român, Bogdan Aurescu, minstru de Externe, despre care se afirmă:

„Nu știm cine l-a împuternicit să  solicite ceva Belarusului și nu omologului său de la Minsk sau ambasadorului. Nu știm nici cine l-a împuternicit să vorbească în numele României. În schimb știm de situația minorității române din Ucraina, despre care Aurescu se pare că nu știe nimic. Dar îl preocupă… Belarus!”.

În realitate,  poziţia lui Bogdan Aurescu reprezintă o practică standard diplomatică şi nu excede atribuţiilor sale. Evident, nu este singurul oficial de rang cu o asemenea poziţie.

Spre exemplu, ceea ce Sputnik.md nu afirmă este că miniştrii de externe ai Danemarcei, Estoniei, Lituaniei, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia sau Suedia au oferit o declaraţie comună prin care au condamnat violenţa cu care regimul Lukasenko a răspuns faţă de protestatari. Ministru de externe estonian, Urmas Reinsalu, a solicitat chiar Uniunii să ia măsuri concrete faţă de regimul Lukasenko. 

Fraza reprodusă mai sus nu manipulează doar prin punerea sub semnul întrebării a poziţiei unui oficial român, ci şi prin faptul că face trimitere la situaţia românilor din Ucraina, ca un dosar slab gestionat de Ministerul Român de Externe. În practică, poziţia Bucureştiului faţă de etnicii români din ţara vecină se bazează pe dialog cu autorităţile de la Kiev, dialog care funcţionează, chiar dacă uneori mai greu, pe diferite paliere aşa cum este cazul discuţiilor purtate la nivelul ministerelor Educaţiei celor două state.

De la Sputnik la COVID

De câteva săptămâni, rețelele de socializare (inclusiv aplicațiile de mesagerie privată) sunt folosite ca instrumente de propagare a unei conferințe video cu un grup de medici din Statele Unite autointitulat „Frontline Doctors” care au susținut în cadrul unei conferințe de prese din 28 iulie, organizare chiar în fața Capitol Hill, că tratamentul cu hidroxiclorochină pentru COVID-19 este simplu și eficient și că nimeni nu poate muri din cauza noului coronavirus.

Ne-am propus să desluşim întreaga poveste din spatele acestei înregistrări video de 44 minute, așa că m-am înarmat cu multă răbdare.

Iată câteva idei principale:

  • Mesajul lor este cenzurat și de aceea se află acum în Washington, DC pentru a împărtăși direct publicului american câteva informații foarte importante. De altfel, același grup de medici au organizat și un „Summit al halatelor albe” pentru a împărtăși cu alți colegi din breaslă experiențele în tratarea și vindecarea bolnavilor.
  • Americanii sunt copleșiți de frică, iar aceasta ar „constrânge și suge sângele poporului american”.
  • Există, chipurile, un tratament pentru prima fază (incipientă) a virusului. De fapt, acesta este doar un mit deoarece până acum nu avem niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus (COVID-19). Cu toate acestea, pot fi tratate doar unele simptome ale pacientului în funcție de starea sa clinică, potrivit site-ului oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
  • Medicația cu hidroxiclorochină, zinc și zithromax poate preveni și vindeca boala COVID-19, în timp ce purtarea măștilor și măsurile de distanțare fizică n-ar avea niciun rost. Pentru a demonta acest fake trebuie să ne întoarcem în timp. Într-adevăr, hidroxiclorochina figura încă din martie în ghidurile terapeutice din China, Italia Belgia și SUA, inclusiv într-un protocol de tratament al Institutului Național de Sănătate Publică, numai că documentul mai menționează că: „Mecanismul molecular de acțiune al clorochinei și hidroxiclorochinei nu a fost complet elucidat” (!). Ce înseamnă asta? Că încă din martie, aveam nevoie de mai multe date și cercetări pentru a aproba un medicament al infecției COVID-19.

 De la „pacientul zero” la sursele din România

În SUA acest video fusese vizionat de peste 20 milioane de utilizatori de internet, fiind redistribuit pe Twitter inclusiv de președintele Donald Trump și fiul său – postare ștearsă apoi de platforma de socializare.

De menționat că la respectiva conferință de presă organizată de medicii americani n-au fost prezenți mulți jurnaliști, iar singura sursă online care a preluat și distribuit rapid mesajul grupului de medici fusese Breitbart News – site cu opinii și comentarii de dreapta sau chiar de extrema dreaptă. De exemplu, New York Times a descris Breitbart News ca fiind organizație cu „jurnaliști care acționează ideologic”, și care sunt o sursă de controverse „cu material misogin, xenofob și rasist”.

Apoi înregistrarea video a conferinței fusese rapid blocată pe Facebook, YouTube și Twitter deoarece conținea informații false despre existența unui așa-numit leac împotriva COVID-19. În România, acest video a ajuns prin intermediul YouTube, fiind urcat cu traducere în limba română de un administrator de blog fără prea mare succes în mediul online.

Cert e că acum, video-ul circulă nestingherit pe grupurile de mesagerie privată, fiind disponibil pe o platformă video alternativă după ce YouTube a hotărât eliminarea și a variantei traduse în limba română.

Cine este „doctorul Covid” Stella Immanuel?

Unele din cele mai grave dezinformări, identificate inclusiv de jurnaliștii de la AP și BBC, au fost lansate de Dr. Stella Immanuel, un medic din Houston (Texas) care se laudă că a reușit să trateze 350 de pacienți folosind hidroxiclorochina – un medicament anti-malaric despre care Agenția Europeană a Medicamentului a avertizat că poate duce la „potențiale efecte secundare letale”, în special în cazul unor doze ridicate sau în afara schemelor de tratament aprobate de specialiști.

„Am venit aici în Washington pentru a spune Americii că nimeni nu trebuie să se îmbolnăvească”, declara Stella Immanuel în conferința filmată. „Acest virus are un leac și se cheamă hidroxiclorochină, zinc și zithromax. Știu că vreți să vorbiți despre măști. Hei! Nu aveți nevoie de măști! Există un leac. Eu știu că ei nu vor să deschidă școlile. Nu! Nu e nevoie să bagi oamenii în carantină. Există măsuri de prevenție și vindecare”.

Născută în 1965, Dr. Immanuel este absolventă a Universității de Medicină din Calabar (Nigeria), iar în prezent practică medicina în Statele Unite potrivit site-ului Texas Medical Board.

Pe deasupra, este pastor și fondatoare a Fire Power Ministries în Houston – platformă pe care o folosește pentru a răspândi diverse teorii ale conspirației pe tema COVID-19. De altfel, puteți să urmăriți și câteva predici de-ale doctoriței Immanuel pe canalul personal de YouTube. Unele sunt de-a dreptul amuzante.

Într-una din postările sale pe contul de Twitter (indisponibil momentan), „doctorul Covid”, așa cum s-a autointitulat, își îndemna pacienții să declare public prin mesaje video că i-a vindecat de COVID-19. „Dacă nu vă veți face vocea auzită, feți rămâne o cantitate neglijabilă”. Drept rezultat, tweet-ul ei fusese redistribuit de peste 27 de mii de utilizatori.

Acum patru ani aceasta considera că în tratamentele medicale este folosit ADN de extratereștri și că savanții pregătesc un vaccin pentru a-i programa pe oameni să respingă religia.

După ce Facebook a șters înregistrarea video a conferinței organizate de „Frontline Doctors”, Immanuel a amenințat compania că Isus îi va distruge serverele dacă nu își va vedea video-urile urcate din nou online. Până acum Facebook nu a raportat nicio problemă la nivel de servere.

Între timp, fanii doamnei „doctor Covid” au demarat o adevărată campanie de promovare a „eroinei” de pe Twitter, în paralel cu denigrarea unui alt personaj cunoscut conspirologilor de pretutindeni – nimeni altul decât Bill Gates!

Ce spun specialiștii?

Astfel de afirmații și campanii pentru promovarea hidroxiclorochinei ca medicament eficient în tratarea COVID-19 au fost susținute de un număr semnificativ de oficiali de rang înalt în domeniul sănătății, și asta în condițiile în care medicamentul în sine abia fusese inclus studiile clinice din SUA. În cele din urmă, majoritatea acestora au demonstrat deja că hidroxiclorochina nu a fost mult mai eficientă decât un placebo.

Chiar și Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național al SUA pentru Alergii și Boli Infecțioase și unul dintre experții americani de top în COVID-19, a reiterat avertismentele în privința hidroxiclorochinei: „Datele științifice, datele cumulate despre studii, studiile clinice care au fost validate [științific – n.r.] și anume studiile clinice care au fost randomizate și controlate în mod corespunzător – toate aceste studii arată în mod constant că hidroxiclorochina nu este eficientă în tratarea bolii coronavirusului CIVID-19”.

Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a accentuat faptul că respectivul tratament „nu a demonstrat vreo eficiență în reducerea ratei deceselor sau a recuperărilor rapide”.

De fapt, prin înregistrarea video a celor de la „Frontline Doctors” s-a încercat doar să se legitimeze fake news-ul despre hidroxiclorochină ca panaceu, prin trimiterea la un studiu vechi din 2005 efectuat de National Institute of Health. Cercetătorii au examinat atunci efectele clorochininei (nu a hidroxiclorochinei) asupra SARS, descoperind că există efecte antivirale puternice în urma interacțiunii medicamentului cu virusul SARS (nu a SARS-CoV-2). Doar că niciun medic din grupul „Frontline Doctors” nu menționase la conferință faptul că respectivul studiu clinic a examinat efectele medicamentului doar asupra celulelor de primate, și nu a oamenilor, iar clorochinina nu este același medicament cu hidroxiclorochina. Mai mult, SARS și noul coronavirus SARS-CoV-2 sunt doi viruși diferiți, chiar dacă fac parte din aceeași familie.

În iunie, National Institute of Health a realizat propriul studiu clinic pentru a descoperi efectele hidroxiclorochinei asupra coronavirusului, iar rezultatele au demonstrat că medicamentul nu este dăunător, dar, în același timp, nu a arătat vreun efect benefic asupra pacienților bolnavi de COVID-19.

În loc de concluzii

În ciuda dovezilor incontestabile prezentate de specialiștii în virusologie și epidemiologie, unii medici continuă să promoveze acest medicament ca singura soluție eficientă în prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19. Inclusiv OMS a specificat pe site-ul oficial că în prezent nu există niciun remediu unic pentru acest virus care a ucis peste 760.000 de persoane la nivel global.

Problema e că înregistrarea video cu grupul de medici urcat pe platformele de socializare nu numai că a promovat hidroxiclorochina, dar a și atacat recomandările făcute de înalți reprezentanți și specialiști din domeniul sănătății publice, punând în pericol viața oamenilor.

De exemplu, nu poți recomanda eliminarea măștilor de protecție, în condițiile în care nu avem nici vaccinuri (aflate momentan în faze de testare), și nici medicament validat prin studii clinice riguroase. Ori, purtarea măștii de protecție previne răspândirea coronavirusului prin aerosoli, în condițiile în care este respectată inclusiv distanțarea fizică recomandată de 1,5-2 m. Chiar dacă măsurile de autoizolare la domiciliu a populației au perturbat viața de zi cu zi, experții și statisticienii au demonstrat că aceste decizii au ajutat, în primele luni, să reducă substanțial rata transmiterii virusului, oferind sistemelor sanitare timpul necesar de pregătire pentru alte valuri.

Ce învățăminte ar trebui să tragem de aici?

În primul rând, să ne gândim de două ori înainte de a distribui un filmuleț care ne indignează sau ne enervează extrem de mult. Deseori, aceste tipuri de postări funcționează ca niște capcane abile întinse pentru naivi. În al doilea rând, ar trebui să fim foarte atenți și la sursa care a urcat/distribuit respectivul filmuleț.

Iar pentru că suntem zilnic bombardați de informații false despre pandemia de coronavirus, vă recomand să consultați și site-urile oficiale:

Informați-vă din surse sigure și de calitate. Check Media !

Autori: Răzvan Munteanu & Nicolae Ţîbrigan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *