Categories
Analize Video

Cum încearcă propaganda rusă să-l perieze pe Dodon în ajunul turului II

Cu ocazia turului II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care se va desfășura pe 15 noiembrie, propaganda rusă îl favorizează evident pe candidatul încă preferat de Kremlin, Igor Dodon.

Spre exemplu, un articol al celor de la Sputnik reia acuzațiile făcute de Dodon la adresa contracandidatei sale, Maia Sandu, în cadrul așa-ziselor ”dezbateri” de la postul public de televiziune al Republicii Moldova, în care Dodon a venit singur și i s-au pus întrebări.

Articolul califică programul electoral al Maiei Sandu drept ”promisiuni deșarte” și încearcă să justifice insuccesele din mandatul lui Igor Dodon prin invocarea declarațiilor acestuia din emisiunea la care a fost invitat. Aceste declarații se reduc la câteva clișee despre dezvoltarea economiei care, venind din partea altcuiva, ar putea fi justificate, însă trebuie spus că Igor Dodon a fost viceministru și ministru al economiei, viceprim-ministru din 2005 până în 2009 și ulterior președinte din 2016 până în prezent, prin urmare a avut timp să realizeze ceea ce promite în prezent.

Cititorii sunt făcuți să creadă că Igor Dodon, prin declarațiile sale, ar reprezenta ordinea, înțelepciunea, capacitatea de a conduce, în timp ce Maia Sandu este candidatul haosului, al dezechilibrelor și conflictelor. În schimb, judecând după comunicarea publică a lui Igor Dodon, el pare candidatul mai conflictual, dintre cei doi. În cele două săptămâni premergătoare turului doi, acesta și-a acuzat contracandidata că este controlată din exterior, din Occident, că va promova agenda drepturilor minorităților sexuale, cu toate că Maia Sandu nu a făcut vreo declarație în acest sens, că urmărește să permită străinilor să cumpere pământ în Republica Moldova (din nou, fără declarații la subiect din partea Maiei Sandu), că va închide școli și spitale (o trimitere la politica de optimizare a școlilor din Republica Moldova, care s-a practicat și pe perioada mandatului Maiei Sandu de ministru al educației, dar și anterior, pe durata guvernării comuniste din care a făcut parte și Igor Dodon).

Lavrov isi permite sa atace sistemul electoral american

Propaganda rusa in acutalul context nu se opreste aici.

Ministrul afacerilor externe din Rusia, Serghei Lavrov, a făcut declarații privind Republica Moldova într-un interviu acordat instituțiilor ”oficiale” de presă ale Kremlinului, cu câteva săptămâni înaintea turului I al alegerilor prezidențiale de pe 1 noiembrie. El a acuzat SUA că se implică intens și cu impertinență în alegerile moldovenilor, în primul rând prin intermediul ambasadei sale de la Chișinău. După consumarea alegerilor prezidențiale din SUA, Lavrov a dezvoltat tema implicării SUA în afacerile interne ale țărilor din ”vecinătatea apropiată”, făcând declarații care au fost preluate rapid de mașina rusă de propagandă. Având în vedere apropierea turului II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, scopul acestor declarații care nu menționează explicit Chișinăul dar condamnă acțiunile SUA este clar: acela de a transmite mesajul că Moscova nu are de gând să facă non-combat, pusă în fața pierderii alegerilor de către candidatul ei, Igor Dodon, ci își va apăra posesiunea formală asupra principalei funcții din statul moldovean.

Un material publicat în presa afiliată Rusiei expune declarațiile lui Lavrov, potrivit cărora sistemul electoral din SUA ar fi unul arhaic, nepotrivit realităților politice de astăzi, și care ar ”distorsiona semnificativ voința poporului”.

Din această cauză, americanii ar trebui să fie mai puțin preocupați de problemele Rusiei și ale altor țări, consideră ministrul rus.

Coroborând aceste declarații cu cele anterioare, făcute încă în octombrie, privind implicarea SUA în alegerile din Republica Moldova, dar și cu declarațiile șefului SVR Serghei Narîșkin și cele ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în susținerea lui Igor Dodon, observăm că în prezent Rusia pare mult mai preocupată decât în perioada alegerilor prezidențiale din 2016 în legătură cu implicarea Occidentului, și a SUA în special, în politica internă de la Chișinău. Tentativele de a pune într-o lumină proastă sistemul electoral al SUA, de a pune sub semnul întrebării legitimitatea poziționării SUA ca instanță morală și reper în dezvoltarea democrației, fac parte din aceste încercări de a-și apăra zona de influență pe care o percep drept amenințată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *