În cadrul unui interviu acordat cotidianului francez „Le Figaro”, preluat ulterior de Adevărul și alte alte agenții de știri din România și R. Moldova,  președintele rus Vladimir Putin a criticat extinderea NATO spre est, amintind că, în timpul destrămării Uniunii Sovietice, politicienii occidentali ar fi dat asigurări că Alianța nu-și va extinde granițele spre est. De fapt, este unul dintre miturile anti-NATO promovat pe canalele de propagandă pro-ruse, iar acum reactualizat și de liderul de la Kremlin. De asemenea, președintele rus a mai subliniat falsul narativ potrivit căruia scutul antirachetă amplasat în România și Polonia „creează în mod inevitabil o amenințare” pentru armata rusă, afirmând, totodată, că se inventează „amenințări imaginare provenite din Rusia”.

Analiza titlului: Titlul este formulat în mod obiectiv și corespunde tuturor normelor jurnalistice.

Context: Interviul filmat este acordat cotidianului „Le Figaro” în contextul vizitei oficiale efectuate de președintele Rusiei în Franța (29 mai 2017), unde s-a întâlnit cu omologul său francez, Emmanuel Macron, la Paris.

Falsul narativ: Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin, a subliniat în cadrul interviului filmat că în perioada destrămării URSS, liderii occidentali ar fi dat asigurări Moscovei (deși acest lucru nu este consemnat în vreun document) că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde spre est.

În ceea ce privește extinderea NATO în regiunea Europei Centrale și de Est, Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că dacă aceasta nu s-ar fi produs, „nu ar fi existat astăzi scutul american antirachetă în Europa, în Polonia, în România. Acesta creează în mod inevitabil o ameninţare pentru forţele noastre si rupe echilibrul geostrategic, ceea ce este extrem de periculos pentru securitatea internaţională” (min. 18:10).

Date factuale: În ceea ce privește așa-numitul „angajament NATO față de Rusia”, acesta reprezintă o pură fabulație deoarece o  astfel de promisiune n-a fost făcută niciodată, iar până în prezent Rusia n-a putut oferi nicio dovadă care să susțină într-un fel această presupunere. Prin această declarație, președintele rus a reactualizat vechiul mit anti-NATO, trasând linii directoare ale propagandei pro-ruse în presa occidentală.

Orice decizie oficială luată în cadrul NATO trebuie să fie adoptată prin unanimitate și înregistrată în scris. Ori, Alianța nu dispune de niciun document care să confirme ipoteza existenței unei astfel de înțelegeri. Prin urmare, o astfel de promisiune nu avea cum să fie făcută de niciun lider de atunci al NATO.

Acest fapt a fost confirmat și de fostul lider sovietic Mihai Gorbaciov pe 15 octombrie 2014 în cadrul unui interviu oferit pentru „Rossiiskaya gazeta” și Russia Beyond the Headlines: „Tema ‘extinderii NATO’ n-a fost discutată și nici nu s-a pus o astfel de problemă în acei ani. Declar asta cu deplină responsabilitate. Nicio țară din Europa de Est n-a pus în discuție această temă, nici măcar după desființarea Pactului de la Varșovia în 1991. Despre asta n-au discutat nici liderii occidentali”.

Aici trebuie să mai precizăm că statele Europei Centrale și de Est au depus cererile de aderare în cadrul Alianței Nord-Atlantice conform necesităților și proceselor democratice interne abia după implementarea reformelor necesare, precum și după rezolvarea disputelor etnice și/sau teritoriale pe căi pașnice în conformitate cu principiile OSCE.

Scutul antirachetă din Polonia și România este un sistem cu caracter strict defensiv care nu poate afecta echilibrul strategic regional sau global. În plus, facilitățile și locația unde vor fi amplasate rachetele interceptoare (SM3) sunt de dimensiuni reduse și nu au potențialul să modifice echilibrul strategic în Europa.

În același timp, Declarația comună a statelor membre NATO la Summitul de la Varșovia subliniază clar: „Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu va submina capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei. Apărarea antirachetă a NATO este proiectată să apere împotriva potențialelor amenințări provenind din afara spațiului Euro-Atlantic. Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară și că nu există nicio intenție de restructurare a acestui sistem pentru a avea în viitor o astfel de capacitate” – afirmații reiterate și cu alte ocazii de diverși oficialu înalți ai NATO. Declarația integrală a Summitului NATO de la Varșovia poate fi citită aici.

Captură Adevărul.ro

Tehnica dezinformării: Scoaterea din context, manipularea prin falsuri.

Sursa: Interviul este disponibil online atât pe pagina Le Figaro, cât și pe You Tube (conturile RT, Russia Insider, etc.).