Pe 15 mai a.c. președintele rus Vladimir Putin a lansat în spațiul informațional o nouă dezinformare, substanțializând liniile directoare ale războiului informațional rus. Potrivit liderului de la Kremlin, sursa primară a atacului cibernetic cu ransomware-ul WannaCry care a afectat, la finalul săptămânii trecute peste 200 000 de calculatoare din întreaga lume, ar fi serviciile secrete americane. Declarația a fost inițial preluată de agențiile ruse controlate de stat: Komersant, Interfax, TVC, Gazeta.ru, Pravda.ru, RT, Sputnik etc., fiind ulterior preluată atât de presa de mainstream din România (Mediafax, News.ro, România liberă, România TV, Adevărul, Ziare.com etc.), cât și de site-urile „dezinformatoare” (Departamentul Zamolxe România, Business24, Rusul etc.)

Analiza titlului: Titlul pe RT este neutru, prezentând cititorului declarația președintelui rus. În schimb, Sputnik folosește un titlu fals și manipulator, inoculând cititorului ideea că SUA ar reprezenta sursa primară a atacurilor cibernetice – metodă similară folosită și de blogul Rusul cu administrator necunoscut.

Captură RT

Context: Știrea cu declarația președintelui rus a apărut în contextul atacului informatic global cu ransomware-ul WannaCry lansat vineri, 12 mai, și afectând până în prezent peste 200 000 de calculatoare în peste 150 de state după primul val (conform datelor Europol)

Falsul narativ: Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat serviciile secrete ale Statelor Unite precum că ar fi „sursa primară a virusului” citând conducerea companiei Microsoft. Declarația a fost făcută în contextul unei conferințe de presă în timpul vizitei sale în China.

Date factuale: De fapt, Vladimir Putin a comentat afirmațiile președintelui Microsoft, Brad Smith, care a subliniase, cu o zi mai devreme, că acest atac cibernetic demonstrează pericolul reprezentat de stocarea unor vulnerabilități de software în serverele Agenției Naționale de Securitate (NSA): „În mod repetat, exploiturile din mâinile guvernelor s-au scurs în domeniul public și au generat daune pe scară largă. Un scenariu echivalent cu arme convenționale ar fi dacă cineva ar fura rachetele Tomahawk de la armata SUA. Iar recentul atac prezintă o legătură complet neintenționată, dar discordantă între două forme grave de provocări prezente la adresa securității cibernetice globale – acțiunea statului-națiune și acțiunea criminalității organizate”.

Aici este vorba despre exploitul denumit Eternal Blue care țintește o vulnerabilitate a sistemului Windows, fiind dezvoltat de NSA pentru a spiona diverse ținte de interes pentru SUA, și ulterior furat de grupul de hackeri The Shadow Brokers. Aceștia l-au publicat online pe 14 aprilie 2017 și a fost folosit în construcția virusului WannaCry. Mai multe detalii aici.

Președintele Microsoft a mai cerut guvernelor naționale să trateze acest atac cibernetic masiv drept un apel de trezire pentru a nu mai stoca vulnerabilități de software, care riscă să fie exploatate de către hackeri: „Aceste guverne au nevoie de o abordare diferită și trebuie să respecte în spațiul cibernetic aceleași reguli care se aplică armelor din lumea fizică”.

Așadar, președintele Microsoft nu atacă NSA și niciun alt serviciu secret american că ar fi stat la baza atacului cibernetic cu ransomware-ul WannaCry.

Captură Sputnik

Tehnica dezinformării: Titluri false, manipulare prin falsuri, exagerarea și suprageneralizarea.

Sursa: RT (fosta Russia Today) reprezintă o rețea rusească de televiziuni finanțată de guvernul rus. Operează canale de televiziuni prin cablu și satelit destinate în special publicului din afara Rusiei, furnizând conținut în diferite limbi, inclusiv în engleză și rusă. RT este și o marcă a „TV-Novosti” – o „organizației non-guvernamentală autonomă” fondată de agenția rusă Ria Novosti pe 6 aprilie 2005. La rândul ei, agenția Ria Novosti se află sub coordonarea Ministerului rus al comunicațiilor și mass-media.

Domeniul Sputnik.md a fost înregistrat pe 9 iulie 2014, fiind afiliat cu Agenția de știri Ria Novosti. Aceasta este una dintre principalele portavoci ale Moscovei în R. Moldova și România. Este înregistrată de „Rossiya Segodnya” SRL, al cărei reprezentant este Vladimir Novosadiuc. Acesta, împreună cu soţia sa, Rita Ţvic, sunt şi cei care au intermediat preluarea Euro TV şi Alt TV în vara anului 2014, de către omul de afaceri şi actualul primar de Orhei, Ilan Shor. Rita Ţvic este fondatoarea „Klassika Media” SRL și fondatoarea „Media Resurse” SRL şi „Alternativ-TV” SRL, gestionarele Euro TV şi Alt TV. Dispune de o secțiune dedicată MOLDOVA-ROMÂNIA.