Pe 15 noiembrie Sputnik Moldova publică un articol unde SUA sunt învinuite că ar încălca Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF) semnat în 1987 cu Uniunea Sovietică, prin „scuturile antibalistice” amplasate în România și Polonia. „Opinia” este susținută nu numai de către președintele rus, Vladimir Putin, ci și de analistul militar Valentin Vasilescu, fost comandant adjunct al Aeroportului Internațional Otopeni și editorialist pentru portalul Radio „Vocea Rusiei”. În prezent, comentariile lui Vasilescu sunt din ce în ce mai des „solicitate” de către Sputnik.

Analiza titlului: Titlul se bazează pe un raționament fals, fiind mai degrabă o judecată de valoare. De asemenea, tilul nu are nicio legătură cu declarațiile lui Putin, deoarece acesta s-a referit în special la posibilitatea ca în România să existe lansatoare „care pot fi folosite nu numai pentru a intercepta rachetele, ci și pentru sistemele Trident”, fără a pomeni ceva despre „bazele din România și Polonia”.

Context: Materialul este realizat în contextul afirmației generalului american Paul Selva, vicepreședinte al Statului Major Interarme al armatei americane, că Rusia încalcă Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa și pentru Statele Unite.

Falsul narativ: Valdimir Putin răspunde acuzației aduse printr-o altă acuzație: „Faptul că există lansatoare în România care pot fi folosite nu numai pentru a intercepta rachetele, ci și pentru sistemele Trident, aceasta este o încălcare directă”.

Limba / Publicul-țintă: Limba română

Date factuale: Dacă în trecut propaganda pro-Kremlin avea drept principal argument împotriva sistemului antibalistic de la Deveselu „posibilitatea utilizării ca rampă a rachetelor Tomahawk” (rachete de croazieră) în prezent vedem cum argumentul capătă alte accente, în funcție de context. De data aceasta este vorba de rachetele balistice Trident, care nu pot fi lansate prin sistemul de la Deveselu deoarece sunt rachete balistice lansate de pe submarin (SLBM) și sunt echipate cu ogive nucleare.

Scutul antirachetă este un sistem cu caracter strict defensiv care nu poate afecta echilibrul strategic regional sau global.

Rachetele de interceptare aduse în România nu au încărcătură nucleară, iar distrugerea rachetelor inamice ar avea loc prin intermediul energiei cinetice. Acordul bilateral semnat în România și Statele Unite în 2011 privind amplasarea sistemului antirachetă menționează clar că „Sistemul de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România include interceptori non-nucleari…” (Art.2, punct 1).

Captură după Art. 2 (pct. 1.) al Acordului bilateral România-SUA privind scutul antibalistic de la Deveselu

În același timp, Declarația comună a statelor membre NATO la Summitul de la Varșovia subliniază clar: „Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu va submina capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei. Apărarea antirachetă a NATO este proiectată să apere împotriva potențialelor amenințări provenind din afara spațiului Euro-Atlantic. Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară și că nu există nicio intenție de restructurare a acestui sistem pentru a avea în viitor o astfel de capacitate” – afirmații reiterate și cu alte ocazii de diverși oficialu înalți ai NATO. Declarația integrală a Summitului NATO de la Varșovia poate fi citită aici.

Tehnica dezinformării: Titlul fals, dovezi contradictorii, falsul expert.

Cuvinte-cheie: baze militare, România, Polonia, INF, Vladimir Putin, Trident.

Sursa: Domeniul Sputnik.md a fost înregistrat pe 9 iulie 2014, fiind afiliat cu Agenția de știri Ria Novosti. Aceasta este una dintre principalele portavoci ale Moscovei în R. Moldova și România. Este înregistrată de „Rossiya Segodnya” SRL, al cărei reprezentant este Vladimir Novosadiuc. Acesta, împreună cu soţia sa, Rita Ţvic, sunt şi cei care au intermediat preluarea Euro TV şi Alt TV în vara anului 2014, de către omul de afaceri şi actualul primar de Orhei, Ilan Shor. Rita Ţvic este fondatoarea „Klassika Media” SRL și fondatoarea „Media Resurse” SRL şi „Alternativ-TV” SRL, gestionarele Euro TV şi Alt TV. Dispune de o secțiune dedicată MOLDOVA-ROMÂNIA.

State: România, Republica Moldova.