Pe 8 februarie Sputnik Moldova publică un editorial  propagandistic semnat de Dragoș Dumitriu unde reinterpretează decizia Moscovei de a suspenda participarea la INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 între Washington şi Moscova) în contextul presupusei folosiri a sistemului de lansare verticală Mk 41 de la Deveselu în scopuri ofensive. De altfel, „opinia” jurnalistului de la Sputnik.md vine să sprijine campania de dezinformare lansată de Kremlin joi, 7 februarie, când Ministerul rus al Apărării solicitase SUA să să distrugă sistemele Mk-41 desfășurate în România, pentru a respecta din nou Tratatul INF.  În aceeași zi, ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, repetă în fața presei aceeași dezinformare a Kremlinului: că scutul de la Deveselu ar putea fi folosit ca lansator de rachete Tomahawk încărcate cu focoase nucleare. În continuare, echipa CheckMedia va demonta falsele narațiuni pas cu pas.

Analiza titlului: Titlul editorialului publicat pe Sputnik.md mimează o atitudine obiectivă a editorialistului, inducând publicului ideea că în spatele scutului antibalistic de la Deveselu s-ar afla o conspirație sau ceva ascuns și că acest „ceva” poate fi descoperit prin cifre reale, dincolo de „Moscova” și „isteriile pro-NATO”.

Context: Rusia a suspendat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) în weekend (2 februarie), după ce Washingtonul a anunțat că se va retrage în șase luni, dacă Rusia revine asupra încălcării pactului. Moscova neagă încălcarea tratatului.

Secretarul de stat Mike Pompeo a anunțat vineri, 1 februarie, că Washington-ul va renunța la Tratatul INF și că va notifica Rusia în mod oficial că în termen de 6 luni SUA vor renunța la obligațiile impuse de acest tratat. Măsura vine după ce Rusia a avut la dispoziție 60 de zile să renunțe la producerea și testarea unui nou sistem balistic terestru cu rază intermediară de acțiune – Novator 9M729 sau SSC-8 (așa cum este denumit în codificarea NATO), care ar încălca acest tratat, însă nu a respectat termenul.

Potrivit NATO şi Pentagonului, Novator 9M729/SSC-8 este capabilă să lovească ţinte pe o distanţă între 500 şi 1.500 de kilometri. Kremlinul dezminte, afirmând că raza de acţiune a acestei rachete nu depăşeşte 500 de km (aceasta ar fi de 480 km).

Drept replică, Ministerul Apărării din Rusia a declarat joi, 7 februarie, că SUA ar trebui să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta din nou Tratatul INF. Oficialul rus a declarat că a convocat atașatul militar al ambasadei SUA pentru a-i înmâna o notă care conține solicitarea Moscovei.

Falsul narativ: Diplomatul rus de la București, ambasadorul Valeri Kuzmin, a reluat narațiunea de propagandă a Moscovei, de a acuza SUA că au încălcat primele Tratatul INF prin amplasarea bazelor de lansatoare de rachete interceptoare în Europa sau prin folosirea dronelor care ar putea fi transformate în rachete de croazieră: „Acest detaliu este că, începând cu sfârșitul anilor ՚90, americanii au plănuit și apoi au pus în aplicare pe teren amplasarea acelor facilități de lansare terestre, care sunt interzise de acest Tratat INF și care pot fi folosite, doar prin schimbarea de software, pentru a lansa rachete strategice, care nu sunt interzise dacă sunt pe mare sau în aer, dar sunt interzise dacă sunt la sol. E vorba de rachetele de croazieră Tomahawk, care pot fi cu ușurință încărcate cu focoase nucleare”.

Urmează Dragoș Dumitriu care susține faptul că „rachetele timp (sic!) Tomahawk pot fi lansate cu MK41” fără a preciza că la Deveselu nu sunt amplasate astfel de rachete care au o destinație ofensivă.

De asemenea, Dumitriu dezinformează cu privire la upgradarea sistemului de la Deveselu de la SM3 IB (cu o autonomie de 500 km) la SM3 IIA (cu o rază de acoperire extinsă de 900 km), apelând și la o falsă similaritate cu rachetele Tomahawk. Autorul mai consideră că România nu ar deține controlul asupra bazei unde este amplasat scutul antibalistic: „De fapt, românii nu au nici un cuvânt de spus, ba chiar au nevoie de aprobare ca să intre în facilitatea militară propriu zisă”.

Limba / Publicul-țintă: Limba română/ publicul vorbitor de limbă română.

Date factuale: Tratatul INF a fost semnat în decembrie 1987, între președintele american Ronald Reagan și președintele sovietic Mihail Gorbaciov. El prevede că SUA și URSS renunță la toate rachetele lor nucleare și convenționale, lansate de la sol sau de croazieră, a căror rază de acțiune depășește 500 de km și ajunge la 5.500 km, precum și la sistemele capabile să lanseze astfel de rachete. Pentru mulți, acest Tratat a însemnat sfârșitul oficial al Războiului Rece și al cursei înarmării. După destrămarea Uniunii Sovietice, tratatul s-a aplicat și fostelor republici sovietice sau statelor care făceau parte din Tratatul de la Varșovia. Prin acest tratat, SUA și URSS își țineau reciproc sub control producția de astfel de rachete, fiecare parte având dreptul să o inspecteze pe cealaltă.

Grafic ale rachetelor interzise conform Tratatului INF semnat între URSS și SUA (anul 1987)

Sursa: Radio Europa Liberă

 

Decizia amplasării instalațiilor antirachetă SM-3 în România (anul 2010) nu încălcase prevederile Tratatului INF care se referă doar la rachete ofensive. Ne amintim doar că atunci încă nu se discuta despre vreo reacție virulentă a Federației Ruse de a denunța Tratatul INF.

Sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu (jud. Olt), operațional din 2016, are un caracter strict defensiv și nu poate afecta echilibrul strategic regional sau global. Sistemul Standard Missle 3 (SM-3) fusese special adaptat pentru o bază terestră (Block IB) și la origini reprezintă un sistem naval. În general, rachetele SM-3 Block IB de la Deveselu au o autonomie de 500 km (raza maximă) și pot atinge viteza maximă de 9.600 km/h. Acestea nu au încărcături nucleare, explozive, biologice sau chimice, iar distrugerea rachetelor balistice de croazieră are loc prin intermediul energiei cinetice.

Acordul bilateral semnat în România și Statele Unite în 2011 privind amplasarea sistemului antirachetă menționează clar că „Sistemul de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România include interceptori non-nucleari…” (Art.2, punct 1).

Caracterul defensiv al scutului de la Deveselu nu poate fi schimbat ușor, doar cu ajutorul unui „softoware” oarecare. Ori, aici ar fi nevoie de reconfigurarea întregului sistem de lansare a rachetelor (Mk 41), unde avem trei versiuni specifice, fiecare determinate de misiunile rachetelor: 1) versiunea de auto-apărare; 2) versiunea tactică și 3) versiunea da atac.

De asemenea, în septembrie 2011, administrația Obama publică Fact Sheet: „Implementing Missile Defense in Europe” de unde constatăm că până în 2015 la Deveselu s-a instalat doar sistemul SM-3 Block IB, fără a fi upgradat la SM-3 Block IIA, așa cum dezinformează Dragoș Dumitriu pe Sputnik.md folosind o gafă strecurată pe forumul Defence iQ. Ori, din punct de vedere tehnico-militar, nu există nicio similaritate între Tomahawk și SM-3 IB, așa că astfel de afirmații se bazează pe simple speculații.

În sfârșit, baza militară 99 Deveselu funcționează sub autoritatea Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli. Partea română a bazei militare este condusă în continuare de comandorul Răzvan Brătulescu. Așa că militarii români n-au nevoie de aprobări speciale pentru a intra în bază.

Tehnica dezinformării: dovezi contradictorii, fals prin omisiune.

Cuvinte-cheie: scut antirachetă, Deveselu, SUA, Rusia, Valeri Kuzmin, INF, Tomahawk, SM-3.

Sursa: Domeniul Sputnik.md a fost înregistrat pe 9 iulie 2014, fiind afiliat cu Agenția de știri Ria Novosti. Aceasta este una dintre principalele portavoci ale Moscovei în R. Moldova și România. Este înregistrată de „Rossiya Segodnya” SRL, al cărei reprezentant este Vladimir Novosadiuc. Acesta, împreună cu soţia sa, Rita Ţvic, sunt şi cei care au intermediat preluarea Euro TV şi Alt TV în vara anului 2014, de către omul de afaceri şi actualul primar de Orhei, Ilan Shor. Rita Ţvic este fondatoarea „Klassika Media” SRL și fondatoarea „Media Resurse” SRL şi „Alternativ-TV” SRL, gestionarele Euro TV şi Alt TV. Dispune de o secțiune dedicată MOLDOVA-ROMÂNIA.

State: România, Republica Moldova.