Categories
Analize

#Checked: Polonia a fost șantajată pe față de președintele Franței François Hollande la Summitul UE

Portalul Fluierul.ro a prezentat discuțiile contradictorii dintre președintele francez Francois Hollande și premierul polonez Beata Szydło, de la summit-ului UE din 9-10 martie a.c., drept un șantaj la adresa Poloniei. Polonia a fost şantajată pe față de președintele Franței Francois Hollande la Summitul UE: “Voi aveți regulile voastre, noi avem fondurile structurale” Primul-Ministru polonez “Nu ne vom lăsa şantajați”. Vă dați seama în ce rahat de Uniune Europeană trăim?, se întreabă cei de la fluierul.ro.

Analiza titlului:  Titlul materialului, care este foarte lung, conține frânturi din declarațiile celor doi șefi de stat și se încheie cu întrebarea „Vă dați seama în ce rahat de Uniune Europeană trăim?”. Întrebarea e menită să inoculeze un sentiment de îndoială la nivelul publicului față de negocierile mult mai largi și mai complexe din cadrul summit-ului.

Context:  Articolul apare în contextul discuțiilor din timpul și după Summit-ul UE din 9 și 10 martie desfășurat la Bruxelles, unde liderii statelor europene l-au reales pe Donald Tusk pentru încă un mandat la vârful Consiliului. Singura țară care s-a opus realegerii a fost Polonia, motivând încălcarea neutralității politice de către Tusk și implicarea personală într-un conflict politic intern vedeți aici

Falsul narativ:  Imediat după titlul despre șantaj autorul materialului adaugă un subtitlu „Nota Redacției (Opinia Fluierul.ro)” și continuă să scrie despre cu totul altceva. În text găsim fragmente din declarațiile pe care doamna Beata Szydło le-a făcut jurnaliștilor în timpul conferinței de după summit. Este redată declarația „Polonia nu se va lăsa șantajată” și repetată în articol de 4 ori sub diverse formulări. Declarația este extrasă dintr-un șir de replici pe care doamna Szydło le-a trimis la adresa liderilor europeni. În continuare, redacția asociază aceste declarații cu modul de gândire al întregii Uniuni pe care o numește „UE-ul progresisto-federalist” și îi atribuie diverse acuzații precum „vaccinarea forțată”, „strămutări forțate de populație”, inițiatoarea unor „diversiuni Fake News”, etc.

Date factuale: În realitate, premierul polonez l-a ridiculizat pe Francois Hollande după ce, protrivit surselor BBC, președintele francez la cina de joi seara ar fi sugerat în cadrul discuțiilor cu omologii polonezi că statele mai dezvoltate din UE au contribuit foarte mult la dezvoltarea Poloniei, care ar fi un beneficiar major al subvențiilor UE. În replică, Beata Szydło, a răspuns cu o întrebare retorică care suna așa: „Oare ar trebui să iau în serios șantajul unui președinte care e cotat cu 4% încredere și care în curând nu va mai fi președinte?”. Această afirmație este prezentată de publicația britanică The Guardian.

În cazul de față este vorba de o confruntare politică mai veche. Cunoaștem faptul că Polonia, al cărei guvern naționalist și conservator întreține relații tensionate cu Bruxellesul pe tema respectării statului de drept, îl acuză de tot felul de încălcări pe Tusk și a creat o situație inedită propunând un candidat alternativ la fostul său prim-ministru liberal care a candidat pentru al doilea mandat, după cum informează Agerpres.

Comunicatul oficial al guvernului polonez nici nu pomenește despre un șantaj din partea Franței sau a altei țări europene. În schimb, vom găsi o evaluare critică față de activitatea lui Donald Tusk, critici asupra modului cum a fost ales președintele Consiliului European și declarații cu privire la criza în care se pomenește UE.    

Tehnica dezinformării: Principalele tehnici ale acestei dezinformări depistate sunt exagerarea și suprageneralizarea, inocularea îndoielii și prezentarea opiniilor drept fapte.

Sursa: Site-ul Fluierul.ro a fost înregistrat pe o persoană fizică în data de 9 mai 2015 și este găzduit de serverul ns1.linode.com din Londra. Conține știri naționaliste, unele pro-ruse, iar o parte din articole sunt scrise și argumentate cu unele teorii ale conspirației.

Autor: Radu CUPCEA