Pe 8 februarie a.c., portalul de propagandă pro-Kremlin, Sputnik.md, publică un comentariu făcut de președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza, cu referire la „cine ar putea să vină la muncă în Moldova”, în condițiile emigrării masive a cetățenilor republicii în alte state. În opinia lui Budza, viitorii „imigranți” vor veni din țări „precum Malaezia sau Vietnam în care nivelul de trai este și mai scăzut decât la noi”. Echipa CheckMedia a hotărât să verifice aceste date.

Analiza titlului: Titlul nu se referă la comentariul exact al lui Budza, fiind parțial fals, mai ales că generalizează „imigrația” din R. Moldova asupra unui întreg continent.

Context: Știrea apare în contextul supunerii dezbaterilor a proiectului de guvern cu privire la aprobarea Listei ocupațiilor prioritare „în baza căreia pot fi angajați cetățeni străini fără obținerea dreptului de muncă”. Potrivit acestui proiect de lege, cetățenii străini care vor desfășura activitate de muncă în baza Listei ocupațiilor prioritare nu vor fi nevoiți să obțină permis de muncă, activând în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă.

Proiectul hotărârii fusese adoptat în contextul în care piața muncii din R. Moldova este caracterizată printr-o prevalență a forței de muncă de calitate scăzută și a locurilor de muncă slab plătite. Potrivit „Prognozei Pieței Muncii 2017” elaborată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în 2016 numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat o creștere de 5% în raport cu anul 2015, și cu 27% în raport cu anul 2012. Din numărul total de locuri de muncă vacante înregistrate oficial (44,6 mii) în 2016, 68% sunt destinate muncitorilor, iar 32% – celor cu studii superioare/medii de specialitate (pp. 10-11).

Așadar, R. Moldova se confruntă în continuare cu un deficit al forței de muncă, mai ales din cauza emigrării populației active în Federația Rusă sau UE.

Falsul narativ: „Nu putem subaprecia procesele imigraționiste care au loc în întreaga lume. Există astfel de țări precum Malaiezia (sic!) sau Vietnam în care nivelul de trai este și mai scăzut decât la noi. Cetățenii acestor state sunt gata să vină în Moldova, deoarece aici este un loc destul de sigur, nu au loc acte teroriste”, a menționat Budza.

Limba / Publicul-țintă: Vorbitorii de limbă română.

Date factuale: Pentru a demonta falsa narațiune, vom apela la două baze de date oficiale comparând trei state Malaezia, Vietnam și R. Moldova. În primul rând, vom intra pe portalul WorldData.info, comparând salariul mediu lunar pe persoană în 2016. Vom obține următorul tabel:

 Salariu mediul lunar / persoană (dolari USD)
Malaezia822 $
Republica Moldova177 $
Vietnam175 $

 

Din datele oferite de Banca Mondială, constatăm că salariul mediu din Malaezia este mult peste cel din R. Moldova și Vietnam (depășind chiar valoarea salariului mediu din Federația Rusă  – 810 $). În schimb, salariul mediu din R. Moldova este aproape același cu cel din Vietnam, depășindu-l doar cu 2$! Aici apare și întrebarea: ce imigrant ar călători peste 8 000 km pentru un salariu lunar mai mic cu 645 $, sau pentru doar 2$?

Intrăm pe site-ul Human Development Reports (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare), și explorăm Indicele dezvoltării umane (IDU) – măsură comparativă a speranței de viață, alfabetizării, învățământului și nivelului de trai. Realizăm clasamentul indicat de harta IDU – 2016:

2016 UN Human Development Report (Quartiles).svgDe la https://commons.wikimedia.org/wiki/User_talk:Happenstance – Data:
Empty map: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BlankMap-World6.svg, CC BY-SA 4.0, Link

De aici, extragem următorul clasament după IDU:

Clasament IDUValoare IDU
Malaezia59Înalt
R. Moldova107Scăzut
Vietnam115Scăzut

 

Tabelul reflectă peisajul general al dezvoltării celor trei țări, astfel încât Malaezia se situează pe poziția 59 în clasamentul IDU-2016, cu mult peste cel al R. Moldova și Vietnamului. Acesta din urmă având valori ale indicelui aproape similare cu cele ale R. Moldova (vezi profilul de țară al R. Moldova și cel al Vietnamului).

Tehnica dezinformării: Titlul fals, logica falsă, prezentarea opiniilor drept fapte reale.

Cuvinte-cheie: Republica Moldova, imigranți, Asia, forța de muncă, hotărâre de guvern.

Sursa: Domeniul Sputnik.md a fost înregistrat pe 9 iulie 2014, fiind afiliat cu Agenția de știri Ria Novosti. Aceasta este una dintre principalele portavoci ale Moscovei în R. Moldova și România. Este înregistrată de „Rossiya Segodnya” SRL, al cărei reprezentant este Vladimir Novosadiuc. Acesta, împreună cu soţia sa, Rita Ţvic, sunt şi cei care au intermediat preluarea Euro TV şi Alt TV în vara anului 2014, de către omul de afaceri şi actualul primar de Orhei, Ilan Shor. Rita Ţvic este fondatoarea „Klassika Media” SRL și fondatoarea „Media Resurse” SRL şi „Alternativ-TV” SRL, gestionarele Euro TV şi Alt TV. Dispune de o secțiune dedicată MOLDOVA-ROMÂNIA.

State: Republica Moldova.