În cadrul emisiunii Observator din data de 14.04.2018, difuzată de postul de televiziune Antena 1, a fost prezentat un material prin care se induce ideea „unei noi invazii de imigranți sirieni” provocată de atacul întreprins de coaliţia formată din Statele Unite, Franța și Marea Britanie împotriva instalațiilor de producere a armamentului chimic din Siria.

Analiza titlului: Titlul materialului este unul alarmist, prin care se încearcă acreditarea ideii că pentru România vor urma repercusiuni iminente după atacul aliaților NATO din Siria.

Context: Această știre survine în contextul bombardamentului cu rachete al SUA, Franței și Marii Britanii asupra centrelor de producere a armelor chimice din Siria, lansat ca un răspuns direct la atacul chimic din Douma în care și-au pierdut viața peste 70 de civili sirieni.

Reportajul construit într-o puternică notă anti occidentală încearcă să inducă ideea că bombardamentele aliaților vor genera o nouă criză a refugiaților, cu toate că acestea nu au implicat civili, și nu face nicio referire la atacul chimic împotriva civililor de către regimul Assad, care ar putea constitui mai degrabă factorul declanșator pentru un nou val de imigranți spre Europa.

Falsul narativ: Știrea Antena 1 încearcă evidențierea pericolului iminent pentru România, fiind subliniate: gravitatea situației, riposta Rusiei, pericolul generat de apartenența la NATO a României „în mod oficial declarat, un susţinător al luptei împotriva atacurilor chimice şi al deciziei coaliţiei de a deschide focul”.

Făcând abstracție de opiniile prezentate și o confuzie de termeni materialul concluzionează: „principala consecinţă imediată asupra Europei este aceea a unei noi invazii de emigranţi sirieni care ar putea ajunge şi în România, aflată la 2000 km distanţă. 3,5 milioane de refugiaţi sunt deja în Turcia. Iar următoarea oprire ar putea fi ţara noastră”.

Date factuale: Pentru a combate dezinformarea am solicitat Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), instituție aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne informații privind numărul solicitanților de azil în România. perioada 1-27 aprilie 2018 în funcție de naționalitate.

Datele primite de la IGI infirmă ipoteza unei creșteri semnificative a numărului de imigranți din Siria, în aprilie 2018 doar 26 de cetățeni sirieni au depus solicitare de azil, iar media lunii aprilie a.c. se situează sub cea lunară a anului 2017.

De asemenea conform hărților prezentate de Agenția Europeană pentru Poliție de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) România nu se află pe traseul principalelor rute prin care imigranții ajung în țările de destinație din vestul Europei.

Limba / Publicul-țintă: Limba română/Publicul din România

Tehnica dezinformării: titlu alarmist, logica falsă,

Cuvinte-cheie: conflict militar, SUA, Siria, Rusia, România, imigranți

Sursa: Postul de televiziune Antena 1 a fost înființat în anul 1994 de către Voiculescu Dan, iar în prezent face parte din portofoliul Antena TV Group, companie deținută de Voiculescu Camelia și Voiculescu Corina. Postul ocupă locul doi în topul audiențelor TV din România pe anul 2017.

State: România

 

Material realizat de Robert Vîrban – licențiat în Științe Economice în cadrul Universității Valahia din Târgoviște, în prezent masterand al Universității din București, Facultății de Sociologie și Asistență Socială, programul Studii de Securitate.