Categories
Analize

#Checked: Grupul de la Vișegrad nu a amintit nimic de o posibilă desființare a Uniunii Europene

Agenția informațională Sputnik România preia un material publicat de „portalul-mamă” Sputnik International care face referire la o știre precum că UE ar fi ignorat apelul statelor din Grupul de la Vișegrad (Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria) pe tema scandalului alimentelor de calitate mai proastă vândute în estul Europei.

Analiza titlului: Titlul se vrea a fi unul de BREAKING NEWS, cu toate că problema alimentelor de calitate mai proastă vândute în estul Europei datează încă din a doua jumătate a lunii februarie 2017. Falsul este inoculat chiar din titlul „Grupul de la Vișegrad amenință cu desființarea Uniunii Europene”, neavând nicio legătură cu conținutul știrii.

Context: Știrea a fost publicată sub diverse forme în mai multe limbi pe Sputnik în preajma summitului UE de la Roma, programat să se desfășoare pe 25 martie și unde se vor reuni cele 27 de state membre ale UE, fără Marea Britanie, pentru a prezenta o declarație solemnă cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la Tratatul fondator al Uniunii.

Falsul narativ: Conținutul știrei face referire la un așa-numit „apel” al Grupului de la Vișegrad (V4) ignorat de Uniunea Europeană, inducând cititorului ideea că statele Europei de Est se împotrivesc „dublelor standarde” aplicate de Bruxelles. Cea de a doua parte a falsului material jurnalistic se referă la citarea unui politician ceh marginal, cu viziuni eurosceptice și național-populiste, fără a face vreo referire la poziția oficială a guvernului de la Praga.

Date factuale: În realitate, în buletinul oficial al Grupului V4 (1/2017) se menționează că în cadrul reuniunii șefilor de guverne V4 din 3 martie, care a avut loc la Varșovia, s-a stabilit o declarație comună privind viitorul UE ce va fi făcută publică în cadrul summitului de la Roma. Una dintre problemele abordate de miniștrii agriculturii V4 s-a referit la siguranța și calitatea produselor alimentare prezente pe piața unică europeană. În buletinul informativ se mai subliniază că „o problemă destul de serioasă o reprezintă calitatea diferită a alimentelor vândute în Uniunea Europeană și tratamentul inegal stabilit asupra mai multor piețe”, organizându-se și un grup de lucru care să abordeze această chestiune. Așadar, niciun document oficial emis de guvernele V4 nu amenință cu ieșirea statelor membre din Uniunea Europeană.

De altfel, în cea de a doua parte a articolului sunt folosite declarațiile politicianului ceh cu viziuni naționalist-populiste, Miroslav Sládek, care vine și cu recomandarea de a introduce taxe pentru importurile de produse alimentare din alte state europene, punând accent pe următoarele narative de propagandă: 1) „există țări din Grupa A, cum ar fi Germania, și există țări din Grupa B care nu au voce în eu”; 2) „aceasta nu este o Europă cu două viteze, ci mai degrabă o Europă descompusă”. Autorii materialului au suprageneralizat declarațiile politicianului ceh, asimilându-le cu o poziție comună a statelor V4 cu scopul de a genera sentimente de neîncredere față de Uniunea Europeană.

În material nu sunt citați experți sau politicieni cu viziuni contrare, pentru a prezenta o poziție echidistantă față de această problematică.

Tehnica dezinformării: Principalele tehnici ale acestei știri false identificate sunt titlul înșelător, exagerarea și suprageneralizarea, falsul expert, prezentarea opiniei drept fapt.

Sursa: Domeniul Sputnik.md a fost înregistrat pe 9 iulie 2014, fiind afiliat cu Agenția de știri Ria Novosti. Aceasta este una dintre principalele portavoci ale Moscovei în R. Moldova și România. Este înregistrată de „Rossiya Segodnya” SRL, al cărei reprezentant este Vladimir Novosadiuc. Acesta, împreună cu soţia sa, Rita Ţvic, sunt şi cei care au intermediat preluarea Euro TV şi Alt TV în vara anului 2014, de către omul de afaceri şi actualul primar de Orhei, Ilan Shor. Rita Ţvic este fondatoarea „Klassika Media” SRL și fondatoarea „Media Resurse” SRL şi „Alternativ-TV” SRL, gestionarele Euro TV şi Alt TV. Dispune de o secțiune dedicată MOLDOVA-ROMÂNIA.

Autor: Radu CUPCEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *