Pe 27 martie 2018, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a postat un anunț atât pe Facebook, cât și pe Twitter despre cum cotidianul rus Kommersant ar fi intrat în posesia unor „documente notorii clasificate” din Regatul Unit – „SALISBURY INCIDENT” pe baza cărora se presupune că aliații și partenerii acesteia s-a justificat decizia expulzării diplomaților ruși ca răspuns la otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Londra, pe teritoriul britanic.

Captură după postarea de pe pagina de Facebook a MAE al Rusiei din 27 martie 2018 cu referire la „notorious classified files”

Sursa: Facebook

Postarea era însoțită de 6 imagini cu slide-urile prezentării „clasificate” în limba engleză. De fapt, sunt niște capturi de pe documentul în format .pdf urcat de jurnaliștii de la Kommersant în articolul „Россию заклеймили обзором” („Rusia fusese etichetată printr-un briefing” – rom.).

La două zile, pe 29 martie (ora 13:51) pe site-ul Rusul.ru este publicată o traducere din engleză a primului paragraf din postarea MAE al Rusiei, urmând alte capturi din aceleași „notorious classified files” publicate în materialul publicației Kommersant.

Chiar în următoarea zi, pe 30 martie (ora 15:01) pe pagina Ambasadei Rusiei în România este publicat un „comentariu” bilingv (română/rusă) cu referire la „dezvăluirile” ziarului Kommersant, unde prezentarea nu mai este etichetată ca „document secret”, ci ca un „document dintr-un briefing de tip închis” desfășurat la Ambasada Marii Britanii la Moscova. Și de data aceasta postarea era însoțită de capturi, numai că acestea erau identice cu cele publicate de site-ul de propagandă Rusul. Coincidență? Nu putem fi siguri, mai ales că nici Rusul și nici Ambasada Rusiei nu au căzut de acord dacă, într-un final, documentul era „secret” sau briefingul era „de tip închis”.

Captură după postarea de pe pagina Ambasadei Rusiei în România din 30 martie 2018

Sursa: Facebook

Analiza titlului: Titlul publicat de Rusul este unul tendențios, sugerând cititorului concluzia pe care ar trebui să o aibă înainte de a citi materialul. Nominalizarea în titlu „Cazul Skripal” indică o campanie de dezinformare pentru a-și promova propriile narative de deculpabilizare a Kremlinului în raport cu incidentul de la Salisbury, Londra.

Context: Materialele fusese publicate și difuzate în contextul incidentului de la Salisbury (Londra) petrecut pe 4 martie 2018 când fostul spion rus, Serghei Skripal, și fiica sa, Iulia Skripal, fuseseră otrăviți cu un agent neurotoxic denumit „Novichok”. Ulterior, autoritățile britanice au stabilit că Serghei Skripal și fiica acestuia, Iulia, au luat contact cu neurotoxina la domiciul lor din Marea Britanie.

Serghei Skripal se află în continuare în stare gravă, în timp ce fiica lui este conștientă și poate vorbi.

Fost colonel în cadrul serviciilor de informaţii ale armatei ruse – GRU -, Serghei Skripal a fost acuzat de Moscova de înaltă trădare fiindcă a vândut informaţii serviciilor britanice. A fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni organizat între Moscova şi Washington prin intermediul programului „Illegals” spy swap.

Ancheta cu privire la otrăvirea de la Salisbury este una dintre cele mai complexe abordate de serviciile antitero şi în care sunt mobilizaţi 250 de specialişti.

Autoritățile britanice au mai identificat diverse aspecte care demonstrează că otrăvirea fostului agent fusese ordonată la nivel înalt, de aceea premierul britanic Theresa May anunțase într-un discurs ținut în parlament că va expulza 23 de diplomați ruși, urmând și alte țări occidentale să expulzeze diplomați din reprezentanțele diplomatice ale Federației Ruse.

Falsul narativ: Articolul de pe Rusul se referă „documentul secret” al Marii Britanii în baza căruia SUA și UE ar fi decis expulzarea diplomaților ruși. Chiar dacă în materialul publicat pe Kommersant se face referire la un briefing dat de Ambasada Marii Britanii din Moscova „reprezentanțelor ambasadelor străine”, Rusul menționează că „cele 6 pagini în limba engleză” nu ar conține dovezi care să incrimineze Rusia și că acel document ar fi „secret”.

Pe de altă parte, Ambasada României folosește aceleași capturi publicate de Rusul pentru a comenta și dezinforma publicul din România cu privire la conținut: „… în ea Rusia din categoria de responsabilă „cu grad mare de probabilitate“ pentru otrăvirea transfugului este reclasificată drept „vinovată fără cea mai mică îndoială“ ”, scrie pe Facebook Ambasada Rusiei în România (postare arhivată AICI).

Dacă vom verifica cine sunt colportorii digitali pe social-media ai postării vom identifica Asociația de Cooperare România-Rusia, trolul pro-Kremlin Beatrice Mcartney și alți câțiva „simpatizanți” de serviciu.

Limba / Publicul-țintă: Vorbitori de limbă română.

Date factuale: Faptul că era vorba de un „briefing închis”, folosind expresia celor de la Kommersant, fusese confirmat și pe contul de Twitter al Ministerului Afacerilor Externe  și Commonwealth-ului pe 22 martie.

Captură după postarea din 22 martie 2018 a Ministerului Afacerilor Externe și Commonwealth-ului (@foreignoffice)

Sursa: Twitter

 

De asemenea, pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii la Moscova publicase și o înregistrare video cu prezentarea slide-urilor în prezența a „peste 80 de reprezentanți ai corpurilor diplomatice”.

Așadar, capturile publicate de Rusul și Ambasada Rusiei în România nu reprezintă niciun fel de „notorious classified files”. După cum se poate vedea și din documentul în format .pdf „obținut” de jurnaliștii de al Kommersant, slide-urile nu conțin nicio referință la „SECRET”, așa cum solicită practica diplomatică, iar eticheta de „document secret” atribuită de Rusul și MAE al Rusiei reprezintă o dezinformare. Nu există nicio altă mențiune despre caracterul secret al informațiilor prezentate la briefingul din 22 martie.

Mai mult, slide-ul 3 din capturile efectuate de Rusul și Ambasada Rusiei coincide cu slide-ul vizibil prezentat de ambasadorul britanic pe 22 martie și postat pe contul de Twitter (@foreignoffice), deci cu șapte-opt zile înainte de publicarea dezinformării cu privire la documentul secret.

Similarități între slide-ul prezentat la Ambasada Marii Britanii din Moscova pe 22 martie și capturile după slide-urile publicate de Rusul și Ambasada Rusiei în București. După cum se poate vedea, e vorba de același slide (Facebook/Twitter/Rusul.ru)

Tehnica dezinformării: Manipularea prin falsuri.

Cuvinte-cheie: Skripal, Ambasada Rusiei în București, Rusul, briefing, neurotoxină, Novichok

Sursa: Site-ul de propagandă pro-Kremlin RUSUL fusese conceput inițial ca blog (disponibil în trecut pe adresa: https://rusulnews.wordpress.com/) și transformat în iunie 2017 în site cu domeniul Rusul.ru. Obiectivul acestuia constă în a „TRADUCE fidel știri” din Rusia, jucând rolul de canal de traducere/distribuire a mesajelor propagandistice ale Moscovei. Deși în descrierea blogului autorul recunoaște că este „un român care locuiește în Rusia” și care este preocupat „să demaște” știrile false despre Rusia prin traduceri „fidele” doar din surse rusești, evident angrenate în mecanismul propagandei de stat (TASS, RT, RIA Novosti, RBK, Argumentî i Faktî, Lenta.ru, etc.), totuși, acesta rămâne anonim fără a-și putea demonstra adevărata origine (cetățenie sau naționalitate).

De asemenea, conform noilor secțiuni deschise, se pare că autorul își propune să „demaște” atât „TROLI&POSTACI”, critici la adresa politicii Kremlinului, „ȘTIRI FALSE DESPRE RUSIA”, precum și „ORGANIZAȚII ANTI-RUSIA” din România. Evident că printre acestea fuseseră identificate PaginadeRusia.ro, CheckMedia, LARICS și Chamber of Excellence in International Affairs. De exemplu, inițiatorii proiectului CheckMedia sunt acuzați că primesc finanțare din SUA pentru „războiul informațional împotriva Rusiei” și că site-ul își are serverele în Statele Unite.

Am intrat pe DomainTools pentru a vedea unde își are serverul Rusul și am constatat că administratorul anonim și-a mutat hostingul din Rusia (Soci, Krasnoyarskiy Kray) în Phoenix, Arizona.

Rusul are găzduire pe serverele americane din Phoenis, Arizona
Sursa: DomainTools

Un alt aspect foarte important pe care l-am constat se referă la o coordonare vădită între administratorul site-ului Rusul și al paginii Ambasadei Federației Ruse în București, chiar dacă narativele diferă substanțial. Dincolo de intervalul de timp relativ scurt (24 de ore) de la data publicării materialului despre Skripal, capturile publicate pe Rusul și pagina Ambasadei Rusiei sunt identice și au aceeași sursă.

AICI aveți elementele care demonstrează faptul că în spatele Rusul s-ar afla membri ai personalului din cadrul Ambasadei Rusiei la București.

State: România