Categories
Analize

#Checked: Despre cum vocea unui singur consilier e transformată în mesajul unei regiuni

Mai întâi portalul Sputnik România, apoi alt site „de casă” precum Platforma Civică „Moldova Mare”, preiau postarea consilierului municipiului Iași, Andrei Postolache, de pe rețeaua și o prezintă drept un manifest regional de autonomie. Consilierul municipiului Iași Andrei Postolache cere autonomie sporită pentru regiunea Moldovei, pe care o consideră defavorizată în raport cu alte regiuni ale României, transmite Sputnik România.

Analiza titlului: Titlul materialului „Moldova de peste Prut vrea autonomie” comportă o evidentă tehnică de dezinformare. Acesta a fost formulat cu scopul de a oferi o imagine generalizată, unde opinia unui sigur om e atribuită majorității. Titlul sugerează faptul că toți românii din regiunea istorică Moldova și-ar dori „autonomie” față de restul țării.  

Context: Știrea apare în contextul protestelor anti-guvernamentale din România pe tema ordonanței de urgență privind amnistia și grațierea, precum și a nemulțumirii unor reprezentanți ai autorităților locale față de coaliția de guvernare.

Falsul narativ: Știrea e menită să dezinformeze cetățenii Republicii Moldova și să-i sperie pe cei din România. Mai întâi Sputnik preia și interpretează câteva pasaje din mesajul consilierului în cauză, apoi Platforma „Moldova Mare” îi citează pe cei de la Sputnik atribuind materialului alt titlu.

Date factuale: În realitate consilierul municipal scrie un text cu privire la descentralizare, unde își exprimă nemulțumirile sale față de ce se întâmplă pe plan regional și local, pe fondul protestelor anti-guvernamentale ce aveau loc la acea dată în marele orașe ale României. Acesta își exprimă indignarea față de corupția de la nivel înalt: „Eu vreau să distrug centrul corupt al puterii prin ridicarea indivizilor liberi și a inițiativelor locale, aproape de comunitățile lor. Nu mai vreau să ajung niciodată să trăiesc în țara guvernelor formare în jurul unui jupân, adunați toți mai toți de pe o rază de 3 județe de pe unde o fi ăla”, în cazul de față aluzie la Liviu Dragnea. De asemenea, e revoltat față de cum s-au comportat foști miniștri din Iași la nivel central: „Vreau să nu mai trecem niciodată prin umilința de a ne bucura că avem un Fenechiu pe undeva pe la București, pentru că o cale mai demnă, mai clară și mai transparentă de a avea acces la resurse nu avem decât să ne punem speranța într-un penal că va aduce ceva și încoace. Vreau să ne cheltuim banii cum ne trebuie nouă, nu să tot așteptăm ca niște indivizi care vin o dată pe an aici, pe 24 Ianuarie ca să ne mângâie pe creștet și să ne mulțumească pentru sacrificiile trecutului, să ajungă cumva, eu știu cum, magic probabil, să le pese de noi”.  Găsiți postarea integral aici.

Captura Facebook

Tehnica dezinformării: Principalele tehnici ale acestei dezinformări identificate sunt exagerarea, suprageneralizarea, plus titlul înșelător.

Sursa: Site-ul Platformei civice „Moldova Mare” a fost creat în data de 13 ianuarie 2011 și este găzduit de un server din orașul Moscova, Federația Rusă. Sigra acestuia ne amintește de logo-ul fostului KGB! Site-ul îi are drept parteneri grupurile de orientare moldovenistă și pro-rusă de la Autonomia Național-Culturală Moldovenească, Federația Voievod și Grăiesc Moldovenește!

Autor: Radu CUPCEA