Pe 5 noiembrie a.c. pe site-ul de clickbait și promovare a propagandei pro-Kremlin Frumusețele României a fost publicat articolul „Respect! Bravo Putin – Declarația țarului care a încântat întreaga EUROPĂ” de către administratorul Mihai. Articolul face referire la o presupusă declarație anti-migrație a lui Putin, fiind distribuită intens pe rețeaua Facebook (1007 de distribuiri) prin pagina Frumusetile Romaniei (@www.Frumusetile.Romaniei.ro) cu peste 800 000 de aprecieri și un grup închis de 4218 membri disponibil aici. Autorul articolului ar fi un oarecare Radu Oprea din Arizona, având drept obiectiv promovarea cultului personalității față de președintele rus în rândul publicului din România. Echipa CheckMedia a hotărât să investigheze sursa acestei campanii de dezinformare răspândită pe rețele sociale și să o demonteze prin utilizarea instrumentelor de fact checking.

 

Analiza titlului: Titlul articolului nu este neutru, autorul poziționându-se automat în favoarea lui Putin. Mai mult, este folosit un fapt fals deoarece nicio declarație a vreunui om politic nu poate încânta „Europa” (imposibil de cuantificat), cu atât mai mult cu cât prin „imaginea țarului” se promovează un cult al personalității față de Vladimir Putin.

Context: Distribuirea acestei știri face parte dintr-o campanie de dezinformare de durată, declanșată încă din 2013. Este promovată intens pe rețelele de socializare în contextul deciziei Comisiei Europene de a realoca o parte din refugiații originari din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în statele UE.

Falsul narativ: Articolul face referință la o presupusă „poziție cea mai fermă” față de „criza europeană vis-à-vis de migrație” din partea Rusiei. Evident, imaginea acesteia este asociată cu personalitatea președintelui rus Vladimir Putin (tehnica personificării statului rus prin imaginea liderului de la Kremlin), proclamat, la rândul său, drept „țar”.

Articolul continuă cu un paragraf unde se subliniază reacția „confuză” și „stupidă” din partea instituțiilor europene și euro-atlantice, inclusiv din partea cancelarului german Angela Merkel și a Washingtonului. Evident, este elogiată „verticalitatea” Budapestei ca „apărătoarea solitară a culturii și valorilor europene”. Nu în ultimul rând, este atacat indirect și președintele României, Klaus Iohannis din cauza „tăcerii până în ultimul moment”, spre deosebire de „reticența guvernelor slovac și polonez” față de cota de distribuire a „migranților” și „încercarea Angliei de a ieși subtil” din „criza generată de exodul arab”.

Punctul central al campaniei de dezinformare îl reprezintă o presupusă „declarație” a lui Vladimi Putin la televiziunea națională (probabil la Pervîi kanal) față de fenomenul migrației, care ar fi fost primită cu entuziasm de „societatea rusă”, „Biserica Ortodoxă” și „forul supreme legislariv-parlamentul (sic!)”.

Articolul prezintă și un fragment al „declarației” lui Putin:

În Rusia, minorităţile trebuie să trăiască la fel ca ruşii. Orice minoritate, de oriunde ar veni ea, dacă vrea să stea în Rusia, trebuie să muncească şi să mănânce ca ruşii, trebuie să vorbească rusa şi să respecte legile ruseşti. Dacă preferă legea Sharia, şi să ducă o viaţă de musulmani, atunci îi sfătuim să se ducă acolo unde există asemenea legi.

Rusia nu are nevoie de minorități musulmane !!!, minorităţile au nevoie de Rusia, iar noi nu le acordăm privilegii speciale, după cum nu vom încerca să ne modificăm legile pentru a le satisface dorințele, oricât de tare ar ţipa că sunt discriminați. Nu vom tolera lipsa de respect faţă de cultura rusă.

Am face bine să tragem învăţăminte despre cum s-au sinucis America, Anglia, Olanda şi Franţa, dacă dorim să supravieţuim ca naţiune.

Musulmanii cuceresc în prezent acele ţări, dar nu vor putea cuceri Rusia… Atunci când acest onorabil corp legislativ (parlamentul) se va gândi să adopte legi noi, să aibă în vedere că interesele naţionale ruse primează, şi să-şi amintească faptul că „musulmanii nu sunt ruşi”.

Limba / Publicul-țintă: România, Republica Moldova, diaspora din SUA

Date factuale: Pentru început, vom identifica sursa primară a dezinformării pe rețeaua Facebook, utilizând instrumentul Graph Search. Vom căuta după „Radu Oprea”, iar la City vom indica „Glendale, Arizona”. Vom descoperi un unic utilizator cu acest nume din statul american Arizona.

Captură Facebook

Radu Oprea este originar din Arad și locuiește în prezent în Glendale, Arizona (SUA). Este membru al Bisericii penticostale „Agape” și editorialist la blogul creștin și ultra-conservator „agnus dei – english + romanian blog”, al cărui conținut îl distribuie pe contul de Facebook.

Radu Oprea

Sursa: Facebook

Pentru a ne asigura că el este autorul articolului cu pricina, vom căuta pe motorul de căutare Google după cuvinte-cheie și parametrul specific pentru blogul „agnus dei”: „putin migratie minoritate rusia site: rodiagnusdei.wordpress.com”. Vom obține printre primele rezultate articolul semnat de Radu Oprea din Arizona:

Captură Google

Așadar, descoperim sursa primară a dezinformării – „Putin avertizează lumea islamică!”, articol publicat pe 11 septembrie 2015. Dacă ne uităm cu atenție la sfârșitul articolului, vom descoperi că editorialul lui Oprea fusese inspirat de un alt editorial semnat de Radu Toma (mai multe detalii vedeți AICI) și publicat pe portalul de știri Cotidianul.ro – „S-o fi mutat Realpolitik-ul în Est?” pe 10 septembrie 2015. Ambele editoriale nu oferă nicio sursă directă a „conferinței” de la Vladivostok a lui Putin din 2013.

Captură Cotidianul.ro

Cu alte cuvinte, dezinformarea cu „declarația lui Putin” fusese preluată de pe un editorial din România publicat de jurnalistul Radu Toma și distribuită pe site-urile marginale de limbă română și rețele sociale (Facebook, Twitter, Pinterest și Google+), prin intermediul blogului creștin și ultra-conservator rodiagnusdei.wordpress.com. De data aceasta e o campanie de dezinformare care durează de peste doi ani și capătă o configurație de spirală:

Graficul campaniei de dezinformare de tip „spirală” prin site-uri marginale și conturi/grupuri/pagini pe rețelele sociale Facebook, Twitter, Pinterest și Google+

Din articolul lui Radu Toma publicat pe Cotidianul.ro reiese că declarația citată al lui Putin ar fi fost făcută pe 4 august 2013 în Dumă (legislativul din Rusia).

Ne uităm încă o dată pe declarația extrasă a lui Putin și extragem de acolo câteva cuvinte-cheie: „În Rusia”, „minorități”, „să trăiască”, „să muncească”, „Sharia”, „legi” și „Putin” apoi le traducem în rusă: „В России”, „меньшинство”, „жить”, „работать”, „шариат”, „законы”, „Путин”. Acestea ne sunt necesare pentru căutarea sursei primare cu ajutorul motoarelor de căutare Google sau Yandex, indicând la secțiunea Instrumente intervalul 1-15 august 2013.

Captură Google

Desigur că nu am reușit să găsim nicio referință în presa de limbă rusă despre așa-numita „declarație” a lui Putin din 4 august 2013, în fața Dumei. Nu veți găsi nimic nici pe site-ul oficial al președintelui Federației Ruse (kremlin.ru). Însă dacă vom elimina parametrul de interval de timp, vom descoperi o serie de bloguri și postări pe rețeaua de socializare Odnoklassniki cu așa-numita „declarație” a liderului de la Kremlin, făcută fie pe 4 august 2013 AICI, fie pe 4 februarie 2013 AICI.

De asemenea, am descoperit că sursa primară a falsei declarații este blogul marginal „Судьба в России в XXI веке” (Soarta Rusiei în secolul XXI – rom.) printr-un pseudo-articol „РУССКИХ ВСЁ МЕНЬШЕ!” (Rușii sunt din ce în ce mai puțini! – rom.) și cometariu obscur al lui Кристофер Langguth. Declarația fusese ulterior distribuită în spațiul cibernetic prin intermediul unor site-uri marginale, cu teme conspiraționiste, fără a indica măcar o sursă (articol, înregistrare video sau audio) oficială.

Tehnica dezinformării: Manipularea prin falsuri, exagerarea și suprageneralizarea, falsa dilemă

Cuvinte-cheie: Rusia, minorități, musulmani, Putin, ruși, Sharia

Sursa: Sursa este reprezentată de site-ul de dezinformare și propagandă pro-Kremlin mascată Frumusețile RO creat pe 6 aprilie 2017, administrat de un oarecare Ioan Alexandru Rus (probabil pseudonim) și cu serverul în Statele Unite (Arizona, Phoenix). Dezinformarea este „rostogolită” prin intermediul site-urilor marginale de dezinformare (Extra News, Info Alert, AlternativeNews.ro, ), paginilor de Facebook (Iubesc România, Frumusetile Romaniei, etc. ) cu mii de distribuiri și aprecieri, conturilor de Twitter și Pinterest (Protecuci.ro).

State: România, Republica Moldova, SUA

Colaj cu sursele de dezinformare în mediul online din România