Pagina Russia’s armed forces Вооруженные силы России (@Russ.army) postase acum două săptămâni un filmuleț trucat cu titlul „Secret Russian Gun…” unde observăm cum direct din ocean este proiectat nimic altceva decât un Suhoi. La prima vedere pare a fi o glumă deoarece autorul înregistrării a avut ceva probleme cu editarea. Gluma se îngroașă imediat ce deschidem secțiunea de comentarii sau intrăm pe grupul pro-Kremlin NU VREM SĂ LUPTĂM ÎMPOTRIVA RUȘILOR, unde vom întâlni și utilizatori din România, mai mult sau mai puțin anonimi, care comentează și distribuie înregistrarea trucată a paginii.

Analiza titlului: Titlul este scurt, însoțit de puncte de suspensie – o formă caracteristică pentru titluri de filmulețe.

Context: Filmulețul trucat „Secret Russian Gun…” fusese postat în preajma desfășurării exercițiilor militare ruso-bieloruse Zapad-2017.

Falsul narativ: Rusia a dispune de un avion-submarin capabil să decoleze direct de pe apă.

Date factuale: În realitate, astfel de teste nu s-au desfășurat și nici nu există vreun astfel de avion capabil să decoleze astfel. Mai mult, flacăra și dâra de fum lăsată este specifică mai degrabă unei rachete balistice, iar în primele secunde ale înregistrării pot fi identificate câteva erori.

De asemenea, înregistrarea originală poate fi găsită ușor pe You Tube și reprezintă o lansare a rachetei balistice americane Trident. Mai multe detalii AICI.

Tehnica dezinformării: Trucaj video, titluri false.

Sursa: Filmulețul a fost publicat de pagina Russia’s armed forces Вооруженные силы России (@Russ.army) redactată în engleză-rusă, dar despre care nu dispunem de prea multe informații decât: „Все о вооруженных силах России – All of the Russian armed forces”. Administratorul/administratorii paginii au ținut totuși să indice site-ul rafnews.ru (inactiv), înregistrat de OOO “GRAND PROEKT” pe numele unui oarecare CENTER-RU. Evident că astfel de „asociații” sunt create peste noapte reprezentând un veritabil paravan de activitate pentru trolii/boții pro-Kremlin din Olgino AICI.